Μια μέρα με μεγάλο συμβολισμό για την Ελληνική βουλή

Μια μέρα με μεγάλο συμβολισμό για την Ελληνική βουλή

Η πρώτη νομοθέτηση θετικών μέτρων μετά το τέλος των μνημονίων

Με την ψήφιση της τροπολογίας σήμερα στην Βουλή για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατομμύριων σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δικαστικούς εκκινεί η κυβέρνηση το μπαράζ θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για την κυβέρνηση που βλέπει σταδιακά να εκπληρώνονται οι εξαγγελίες εκτός των μνημονιακών απαιτήσεων που έχουν στο επίκεντρο την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Όπως τόνισε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα φέρει “ένα προς ένα” τα μέτρα που σηματοδοτούν το τέλος των μνημονίων. “Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Ελληνική Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά  Αλ. Τσίπρας. Επιβεβαίωσε μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στην βουλή ο νόμος που ακυρώνει τις περικοπές στις συντάξεις.

Η Αθήνα διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφωνίες των θεσμών ως προς τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, επισημαίνει ότι αυτά θα ψηφιστούν έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, χωρίς αυτό να προκαλεί προβλήματα στους δημοσιονομικούς στόχους.  Εξάλλου για την αριστερή κυβέρνηση κεντρικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας να πάει παράλληλα με την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο “οδικός χάρτης” της κυβέρνησης προβλέπει τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε δυο φάσεις έως το 2020, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, επίδομα ενοικίου σε 300.000 πολίτες, προσλήψεις στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” (για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ) καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή στα δημόσια σχολεία.  Μετά τις 19 Νοεμβρίου και την συνεδρίαση του Eurogroup το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται να φέρει προς ψήφιση την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019./ΙΒΝΑ