Μητσοτάκης: Σε καμία Βουλή δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: Σε καμία Βουλή δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα POLITIKA του Βελιγραδίου, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα και δεν θα ψηφιστεί από τον ίδιο και τους βουλευτές του Κόμματος που ηγείται, όποτε και αν φτάσει στη βουλή των Ελλήνων. «Εγώ, όπως και η Νέα Δημοκρατία, δεν προτίθεμαι να υπερψηφίσω αυτή τη συμφωνία στη σημερινή βουλή ή σε οπουδήποτε άλλη σύνθεση του κοινοβουλίου. Η στάση αυτή είναι θέση αρχής» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι άκρως προβληματική και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα του αλυτρωτισμού. «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» είναι άκρως προβληματικός και αυτό δεν σχετίζεται μόνο με  την Ελλάδα αλλά ευρύτερα και με άλλες χώρες της περιοχής. Σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια πρέπει να κλείσουν δια παντός όλα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς, ως Κόμμα πιστεύουμε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με την συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας – υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων – ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε δολοφονία τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον κινήσεις και δηλώσεις που θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο πυροβολισμός και η δολοφονία μέλους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία άφησαν πολλά κενά και αδιευκρίνιστες συνθήκες για τις οποίες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις οι αλβανικές αρχές.  Κάποιες δηλώσεις που έρχονται από την πλευρά τους δεν βοηθούν την κατάσταση και  είναι ανάγκη όλοι να είμαστε πολλοί προσεχτικοί. Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διατηρηθούν και να μην επιδεινωθούν με τέτοιες δηλώσεις και πράξεις» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στην εφημερίδα POLITIKA.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία. Ο κ. Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «δύσκολη γείτονα και απρόβλεπτη σύμμαχο» τόνισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει να αποτελεί σύμμαχο και γείτονα που  συμβάλει για την σταθερότητα ή επιθυμεί να συνεχίσει να προκαλεί δυσπιστία και αστάθεια στην περιοχή.  «Η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν συνεισφέρει στην σταθερότητα. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργία σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την Ρωσία σημείωσε ότι ο σαφής δυτικός προσανατολισμός που έχει η Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για  να καλλιεργηθούν οι παραδοσιακές σχέσεις με την Ρωσία. Επισήμανε δε, ότι  θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να χαλάσουν ότι σημαντικό οικοδομήθηκε για αιώνες στις σχέσεις των δύο λαών.

Για την Σερβία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να έχει προτεραιότητα στην διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. διότι έκανε τα μεγαλύτερα βήματα προς τη κατεύθυνση σύγκλισης από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Για το Κόσσοβο επανέλαβε ότι υπάρχει συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτητοποίηση του και αυτή η θέση παραμένει σταθερή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη του στην POLITIKA, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κόμματος του, όταν θα αναλάβει την εξουσία. « Το σχέδιο μας για την οικονομική ανάκαμψη είναι: μικρότεροι φόροι και εισφορές, μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας, ιδιωτικοποιήσεις και προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της κεφαλαιαγοράς. Έχουμε σχέδιο και σκοπεύουμε να πετύχουμε!» καταλήγει στην συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης./ΙΒΝΑ