«Μηδενίζονται» οι διαφορές Ελλάδας και Κομισιόν

«Μηδενίζονται» οι διαφορές Ελλάδας και Κομισιόν

«Γεφυρώνονται» οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας σε σχέση με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τόσο του 2018 όσο και του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δύναται να αρχίσει να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με σειρά θετικών και μόνο μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή στα ποσά και μόνο!

Ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο τις προηγούμενες ημέρες για «κενό» το 2018, κάτι το οποίο έθετε εν αμφιβόλω το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι στο τέλος, όχι μόνο δε θα υπάρχει κενό, αλλά θα υπάρξει χώρος για κοινωνικό μέρισμα για φέτος και θετικά μέτρα τουλάχιστον 800 εκατ. το 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες, ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συρρικνωθεί το πακέτο μόνιμων μέτρων τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ του 2019, εφόσον φυσικά δε θα προχωρήσει η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν «κλειδώσει» μέχρι το Eurogroup, ενώ, όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Gerry Rice, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για συντάξεις και αφορολόγητο, οπότε δεν θα δημιουργήσει ζήτημα. Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Lagarde και Thomsen στο Μπαλί δείχνει την πεπατημένη, που δεν είναι άλλη, από το ότι Ελλάδα και Κομισιόν έχουν το μοναδικό λόγο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε καθαρή βάση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Aκολουθούν ξεχωριστά νομοσχέδια, με τα οποία θα τεθούν σε τροχιά εφαρμογής μέτρα, τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ…. / ΙΒΝΑ