Με Χριστοδουλίδη Le Drian συναντήθηκε ο Κατρούγκαλος στις Βρυξέλλες

Με Χριστοδουλίδη Le Drian συναντήθηκε ο Κατρούγκαλος στις Βρυξέλλες

Με τους ομολόγους του της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian και Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη συναντήθηκε ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Με τον Γάλλο ΥΠΕΞ ο Γιώργος Κατρούγκαλος συζήτησε τα ζητήματα που απασχόλησαν το ΣΕΥ καθώς και διμερή θέματα.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων. Όπως τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών του ΣΕΥ, «Συντονίζουμε τη δράση μας με την Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε και θέματα τρέχοντα, όπως είναι το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρεί σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, και για τον συντονισμό μας σε όλα τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα. Και θα συνεχίσουμε στενά να συνεργαζόμαστε με άξονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αποκρούοντας κάθε «θόρυβο» που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, σε διεθνείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι χώρες μας».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε η επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, «που είναι ένας τίμιος συμβιβασμός που καλύπτει τα συμφέροντα της ΕΕ των 27 αλλά και του Η.Β», σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ υπήρξε στήριξη και αλληλεγγύη από την πλευρά της Ελλάδας προς την Ισπανία που έχει ένα ειδικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ σημείωσε ότι «Όλα τα άλλα θέματα που αντιμετώπισε το Συμβούλιο συνδέονται γύρω από ένα σημαντικό αίτημα: να είναι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα στιβαρή και όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη. Αυτό υποστηρίξαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής,  και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, και σε ό,τι αφορά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη – όπου υποστηρίξαμε βέβαια και την ανάγκη των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων ως ελπίδας για το μέλλον τους –  και φυσικά για την Υεμένη που αντιμετωπίζει μία βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση». /ΙΒΝΑ