Με τις ευλογίες και την υποστήριξη των ΗΠΑ ιδρύεται ο στρατός του Κοσσόβου

Με τις ευλογίες και την υποστήριξη των ΗΠΑ ιδρύεται ο στρατός του Κοσσόβου

Η πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων παρά τις αντιδράσεις που φτάνουν από το Βελιγράδι αλλά και τις Βρυξέλλες. Η πρόταση της μετεξέλιξης των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό θα βρεθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση στις 14 Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν θα υπερψηφιστεί.

Η σύσταση στρατού από το Κόσσοβο προκαλεί έντονη ανησυχία στο σερβικό πληθυσμού όπου εκτιμάτε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της κυριαρχίας του κράτους του Κοσσόβου στο  βορρά. Το Βελιγράδι επίσης καταδικάζει τη σύσταση στρατού εκφράζοντας φόβους ότι θα αποτελέσει  απειλή για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο. Η πρωθυπουργός  Ana Brnabic δεν απέκλεισε, μάλιστα, στρατιωτική επέμβαση της Σερβίας  εάν ο νεοσύστατος  στρατός αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου όπου  οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Αργότερα βέβαια ανασκεύασε, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν στον εξωτερικό οι δηλώσεις της, λέγοντας ότι δεν εξαπέλυσε απειλές αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την σταθερότητα στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ για την ώρα τηρεί στάση ουδετερότητας ζητώντας από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ  Jens Stoltenberg σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Alexandar Vucic και τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ramush Haradinai ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη  για την σύσταση του στρατού από το Κόσσοβο και ζήτησε την αναβολή της.

Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ που τηρεί στάση ουδετερότητας εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται εντός της Συμμαχίας οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδοιασμούς. Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσσοβο Phillip Koshnet χαρακτήρισε θετικό βήμα την εξέλιξη των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό. «Είναι απολύτως φυσικό το Κόσσοβο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος,  να διαθέτει αμυντική ετοιμότητα» δήλωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα. Ο κ. Koshnet  χαιρέτισε το γεγονός δηλώνοντας ότι το Κόσσοβο θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει σε διεθνείς ειρηνευτικές, στρατιωτικές αποστολές. Ο αμερικανός πρεσβευτής επισήμανε ότι «το Κόσσοβο παραμένει υψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση κοσσοβάρων Αλβανών που θα στελεχώσουν τον νεοσύστατο στρατό. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ εμπορικό πλοίο με προορισμό το Δυρράχιο στην Αλβανία, που μεταφέρει οπλισμό και στρατιωτικό υλικό για τον στρατό του Κοσσόβου./IBNA