Με σφραγίδα USA το έργο της FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Με σφραγίδα USA το έργο της FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Πληροφορίες θέλουν αμερικανική εταιρεία να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για να συμμετάσχει στο σχήμα που θα φέρει εις πέρας την μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή – Floating Storage Regasification Unit (FSRU).

Υπενθυμίζεται ότι στο σχήμα για την ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού LNG μετέχουν η Gastrade, η Gaslog και έπειτα από την συμφωνία της με την Gastrade και η ΔΕΠΑ.

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την νούμερο 1 αμερικανική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου και για την υπογραφή πολυετούς σύμβασης φαίνεται πως βρίσκεται η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για την εταιρεία Cheniere Energy, Inc..

Η ΔΕΗ στο μεταξύ, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της επιχείρησης η οποία προβλέπει την είσοδο της στην χονδρική και την λιανική αγορά φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να υποκαταστήσει μέρος ή και το σύνολο των απωλειών που θα προκύψουν από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου αγοράς της στην προμήθεια ρεύματος, συμμετείχε στο market test για την δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Επισημαίνεται ότι η πλωτή μονάδα επεξεργασίας LNG θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας IGB, αλλά και με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

Μέσω της διαδικασίας του market test θα κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης και θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για το έργο.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μία μικρή παράταση./IBNA