Με «ρυθμό» 2,2% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Με «ρυθμό» 2,2% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Με ρυθμούς 2,2% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις αναπροσαρμογές των προηγούμενων τριμήνων η ανάπτυξη στο εννεάμηνο υπολογίζεται σε 2,1% του ΑΕΠ.  Το μεγάλο στήριγμα πρόσφεραν για ακόμη μία φορά οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1% σε τριμηνιαία και 2,2% σε ετήσια στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής αρχής, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1,7% σε ετήσια και 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε πτώση 0,3%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν κατά 23,2%.

Αύξηση εξαγωγών κατά 7,6%

Από την άλλη αύξηση κατά 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%.

Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Παρόμοια ήταν η εικόνα σε τριμηνιαία βάση. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2018 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 14,5%.

Αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%./IBNA