Με πολιτικό εμπάργκο απαντούν οι Σέρβοι στους τελωνειακούς δασμούς της Πρίστινα

Με πολιτικό εμπάργκο απαντούν οι Σέρβοι στους τελωνειακούς δασμούς της Πρίστινα

Οξύνεται η αντιπαράθεση Βελιγραδίου – Πρίστινα που εκδηλώθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου να αυξήσει στο  100% τους δασμούς των προϊόντων που εισάγονται από την Σερβία.

Το Βελιγράδι  φαίνεται ότι δεν έχει πολλές επιλογές για να αντιδράσει πέρα από την χρήση πολιτικών μέτρων που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τον διεθνή παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί η απόφαση σήμερα των τεσσάρων Σέρβων δημάρχων στο βόρειο Κόσσοβο να παραιτηθούν. Παράλληλα τα δημοτικά συμβούλια στους Δήμους Βόρεια Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok και Zvecan αποφάσισαν να διακοπεί κάθε επαφή και συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης των σερβικών Δήμων με την Πρίστινα.

Την ίδια στιγμή το συμβούλιο Δικαστών του δικαστηρίου που εδρεύει στην Mitrovica αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας μέχρι να αποσυρθούν τα μέτρα για την αύξηση των δασμών που επέβαλε η Πρίστινα.

Επίσης στους πολιτικούς κύκλους των Σέρβων, στο βόρειο Κόσσοβο, αναβιώνει η ιδέα επαναφοράς των παράλληλων θεσμών που δεν θα σέβονται την κυριαρχία του Κοσσόβου.  Με τις κινήσεις αυτές η σερβική πλευρά προειδοποιεί ότι μπορεί να αμφισβητήσει την δικαιοδοσία (πολιτική, διοικητική και δικαστική) του Κοσσόβου και να αποσυρθεί από την  συμφωνία των Βρυξελών που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2013 στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου –Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή, που υπέγραψαν οι τότε πρωθυπουργοί Ivica Dacic και Hashim Thaci, αποτέλεσε ένα σημαντικό  βήμα στην διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Βελιγραδίου –Πρίστινα. Επιτεύχθηκε  η ένταξη των Σέρβων στο πολιτικό, οικονομικό,  δικαστικό και εκπαιδευτικό σύστημα του Κοσσόβου και καταργήθηκαν οι παράλληλοι θεσμοί που λειτουργούσαν στους σερβικούς Δήμους  από το 1999 και εφάρμοζαν την νομοθεσία της Σερβίας.

Η συμφωνία των Βρυξελών, ενώ από την σερβική πλευρά εφαρμόστηκε πλήρως, η Πρίστινα, μέχρι σήμερα, δεν εκπλήρωσε μία σημαντική υποχρέωση που ανέλαβε και αφορά τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO).

Τώρα, με την απόφαση των Σέρβων του Κοσσόβου να διακόψουν κάθε σχέση με την Πρίστινα κλυδωνίζεται ο βασικότερος πυλώνας της συμφωνίας και η διαδικασία του διαλόγου μπορεί να επιστρέψει στην αρχή, εκεί όπου βρισκόταν το 2013. Η αποφασιστικότερη παρέμβαση του διεθνή παράγοντα πρωτίστως  των ΗΠΑ θα μπορούσε να σώσει τη Συμφωνία αφού κατά γενική εκτίμηση αν αποσύρει η Πρίστινα τα τελωνειακά μέτρα οι Σέρβοι θα ανακαλέσουν τις παραιτήσεις και θα επανέλθουν στην διοικητική δομή του Κοσσόβου.

Η έκκληση του αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo προς την κυβέρνηση του Κοσσόβου να καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε είναι ένα πρώτο βήμα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ramush Haradinaj θα τον ακούσει μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται η δημοτικότητα του εξαιτίας του «τελωνειακού πολέμου»./ΙΒΝΑ