Με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, στο 3.90% το επιτόκιο

Με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, στο 3.90% το επιτόκιο

Επιτυχημένη κρίνεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές καθώς το επιτόκιο στο νέο δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε “κλείδωσε” στο 3.90%, στο χαμηλότερο επίπεδο απο το 2006. Μάλιστα καταγράφηκε υπέρβαση και του στόχου της άντλησης κεφαλαίων αφού απο τα 2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως αρχικός στόχος, το ελληνικό δημόσιο αντλεί 2.5 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.  Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί  με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν ότι απόδοση του ομολόγου θα κυμαινόταν μεταξύ 3.9% και 4%. Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση οδήγησε στο χαμηλό ποσοστό.

Τσίπρας: Σημάδι ελπίδας και προοπτικής

Μιλώντας στην βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα καθοριστικό σημάδι ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι βγαίνει από την περίοδο της κρίσης. “Αλλά και ένα σημάδι ελπίδας και προοπτικής ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας του την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές. “Αυτή η πρόβλεψη ήταν ακόμη μία παταγώδης αποτυχία σας”, είπε χαρακτηριστικά.

Για μια έκδοση “πάνω από κάθε προσδοκία” μίλησε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόνισε ότι πλέον δεν μπορει κανείς να πεί ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από το πρόγραμμα και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. “Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια”, ανέφερε./ΙΒΝΑ