Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε από την Βουλή της πΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα

Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε από την Βουλή της πΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα

Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας, ψήφισε, για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα .

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές (από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα), οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Zoran Zaev και από τα αλβανικά κόμματα της πΓΔ της Μακεδονίας ,ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Talat Xhaferi (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της πΓΔ της Μακεδονίας Nikola Gruevski, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του Προέδρου της Βουλής και του έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Αρχικά, το νομοσχέδιο  που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο Πρόεδρος της πΓΔ της Μακεδονίας Gjorge Ivanov (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Ακολούθως, το  VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του  VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών τού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Nikola Gruevski, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Talat Xhaferi.

Μετά το επεισόδιο, ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην πΓΔ της Μακεδονίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της πΓΔ της Μακεδονίας…/ IBNA