Μετά την έγκριση του προυπολογισμού σχεδιασμό με ορίζοντα την λήξη της θητείας αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση

Μετά την έγκριση του προυπολογισμού σχεδιασμό με ορίζοντα την λήξη της θητείας αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση

Τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα της Ελληνικής κυβέρνησης αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα. Μια ημέρα μετά την έγκριση του προυπολογισμού για το 2019 με 154 ψήφους η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών καθώς ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του μίλησε για έναν κυβερνητικό προγραμματισμό με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, με την συνταγματική δηλαδή λήξη της θητείας.

Με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας σειράς από μέτρα που είχαν εξαγγελθεί, με σημαντικότερα την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών στην τριετία,  αλλά και ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί τον Ιανουάριο. Στα τέλη του επόμενου μήνα πρόκειται ξεκινήσει και  η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ αναμένονται και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο.

Από τα κεντρικά ζητήματα της επόμενης περιόδου θα είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην πΓΔ της Μακεδονίας ακολουθεί η κύρωση από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία με το Κίνημα Αλλαγής να ακολουθεί, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το περιεχόμενο των προς ψήφιση τροπολογιών στην πΓΔ της Μακεδονίας θα άρει κάθε επιφύλαξη που έχει εκφραστεί.

Οι τροπολογίες αναιρούν τα επιχειρήματα των πολέμιων της Συμφωνίας ισχυρίζεται η Αθήνα

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως η τροπολογία που κατέθεσαν χθες Αλβανοί βουλευτές της πΓΔ της Μακεδονίας πως η Συμφωνία δεν καθορίζει,  ούτε προδικάζει “εθνότητα” αλλά μόνο “υπηκοότητα” καταρρίπτει το επιχείρημα του Κ. Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι εκ των βασικών αιχμών που θέτει η αντιπολίτευση είναι πως με την Συμφωνία “παραχωρείται η Μακεδονική Εθνότητα”. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρεί η Αθήνα και την τροπολογία που προβλέπει αναφορά σε “ομογένεια” και όχι σε “μειονότητα”, άλλο ένα δηλαδή από τα επιχειρήματα που είχε προβάλλει τόσο αρχηγός της Ν.Δ. όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Πρωτοβουλία για υποψηφιότητα Τσίπρα- Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Στο μεταξύ την πρόταση της  να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019 Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ παρουσιάζει σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό, η νομπελίστρια Wided Bouchamaoui.  Η Τυνήσια κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου FON, Νάνο Ρουζίν, βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία., υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει μια νέα σελίδα ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια./IBNA