Μειώσεις στον φόρο κατοικίας, στις επιχειρήσεις και ενίσχυση των αδυνάμων ψήφισε η Ελληνική Βουλή

Μειώσεις στον φόρο κατοικίας, στις επιχειρήσεις και ενίσχυση των αδυνάμων ψήφισε η Ελληνική Βουλή

«Οι πρώτες 100 ημέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι μόνο η αρχή». Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στο Ελληνικό κοινοβούλιο το νέο πακέτο θετικών μέτρων με στόχο την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών.

Έως και 50% η μείωση του φόρου ακινήτων μέχρι το 2020

Συγκεκριμένα, νομοθετήθηκε η μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (ΕΝΦΙΑ) που θα ωφελήσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες. Για τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα η ελάφρυνση θα φτάσει έως και το 50% μέχρι το 2020 ενώ για το 2019 νοικοκυριά αξίας έως 60.000 ευρώ θα δουν μείωση 30%.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για “ταξική μονομέρεια” που αφορά όμως την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, σε αντίθεση, όπως επισήμανε, με την μονομέρεια της Νέας Δημοκρατίας «που αφορά τις ελίτ». Πρόκειται για μια ρύθμιση εμβληματικού χαρακτήρα για την αριστερή κυβέρνηση, αφού ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας από τους πιο σκληρούς φόρους που επιβλήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και οδήγησαν στην φτώχεια τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή νομοθετείται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για το 2018 ενώ το 2020 θα φτάσει στο 25%. Κάτι που αναμένεται να δώσει σημαντική “ανάσα” ιδιαιτέρως στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Για την κυβέρνηση ωστόσο αυτή η ελάφρυνση θα πρέπει να συνδυαστεί και με την αποκατάσταση της εργασίας, την αύξηση στους μισθούς και την εργασιακή ασφάλεια.

Κοινωνικό μέρισμα για 3.5 εκατομμύρια πολίτες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη και την έκτακτη ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων με την διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το ποσό θα διαμορφωθεί στα 710 εκ. ευρώ, τουλάχιστον, και θα αφορά 3.5 εκ. πολίτες.

Καθαρή έξοδος υπέρ των αδύναμων

Στην Αθήνα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν βλέποντας να υλοποιούνται οι εξαγγελίες που έγιναν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Διαμορφώνεται έτσι το πλαίσιο της πρώτης περιόδου μετά το τέλος των μνημονίων που ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου», έχοντας μάλιστα δυνατότητες αποκατάστασης των αδικιών και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Η νέα φάση στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία αναμένεται να αποτυπωθεί “και με τη βούλα” στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα δημιουργείται το ουσιαστικό πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, σε οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Και αυτό είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, προόδου και συντήρησης, αριστεράς και δεξιάς./ΙΒΝΑ