Μήνυμα Erdogan προς Προκόπη Παυλόπουλο

Μήνυμα Erdogan προς Προκόπη Παυλόπουλο

«Να θυμάσαι πως σας ρίξαμε στη θάλασσα και γλιτώσατε να γίνεται παστοί στο Σαγγάριο»

Στην ομιλία του στο Σαγγάριο ο Recep Tayyip Erdogan απάντησε σκληρά στις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου που είχε κάνει νωρίτερα.

«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας.  Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα.»

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως έμμεση απάντηση στην ομιλία που εκφωνήσει προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πύδνα Πιερίας, όταν είχε ζητήσει εκ νέου από την Τουρκία, να σέβεται απαρέγκλιτα τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στις 4 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”. Ας μην επινοούν κάποιοι “γκρίζες ζώνες”. “Γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;

Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει είναι να μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας»./ΙΒΝΑ