Μήνυμα μείωσης της έντασης με την Ελλάδα έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

Μήνυμα μείωσης της έντασης με την Ελλάδα έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

Πολλαπλά  μηνύματα έστειλε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του σε διάφορα σημεία που πραγματοποιούνται οι αεροναυτικές ασκήσεις  «Γαλάζια Πατρίδα». Ο Ακάρ έστειλε μήνυμα συνεργασίας και μείωσης της έντασης με την Ελλάδα και τόνισε πως η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε  να βελτιώσουμε τα  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας σε καλύτερο επίπεδο. Με τις συναντήσεις μας με τους ομολόγους μας, με τις επιτροπές που κάνουν συναντήσεις εργαζόμαστε για να φτάσουν οι σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο. Βέβαια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας τους έθνους μας», δήλωσε  τούρκος υπουργός Άμυνας.

Πάντως ο τούρκος υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην τουρκική φρεγάτα Gediz αφού τόνισε πως  η Τουρκία και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα είναι δίπλα στους Τουρκοκύπριους υπενθύμισε πως πρέπει να έχουν μερίδιο από το φυσικό αέριο του νησιού. «”Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι συμμέτοχη στον φυσικό πλούτο που βρίσκεται γύρω από το νησί. Έτσι οι ομογενείς μας , δηλαδή όσοι ζουν στην ΤΔΒΚ πρέπει να πάρουν μερίδιο από τον πλούτο αυτό, καθώς έχουν δικαίωμα μεριδίου, έχουν δικαιώματα εκεί και όλοι πρέπει να το καταλάβουν και να συμπεριφερθούν ανάλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως είναι  υπέρ του καθορισμού της αρμοδιότητας  θαλάσσιων περιοχών  και τόνισε πως πρέπει να  γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να υπάρχουν δίκαιες και μόνιμες λύσεις.

«Για να μην υπάρχουν εντάσεις και συγκρούσεις τονίζουμε κάθε φορά πως όλοι πρέπει να είναι ευαίσθητοι και μείνουν μακριά από τις  προβοκάτσιες».

Την Τρίτη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων SAT και SAS πραγματοποίησαν άσκηση που προέβλεπε απόβαση και κατάληψη νησιού. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε νησί κοντά στην Φώκαια και ολοκληρώθηκε με την απόβαση τεθωρακισμένων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ( Recep Tayip Erdogan) σε ομιλία του προς τους πλοιάρχους εξέφρασε την ελπίδα  για την αύξηση των επιτυχιών και τις αποφασιστικότητας των στελεχών «για τη συνέχιση της προσπάθειας της κυριαρχίας  των θαλασσών από την εποχή του Μπαρμπαρόσα μέχρι και σήμερα. Κυρίως με όσα κάναμε με την κορβέτα Burgazada, με τις φρεγάτες μας που ναυπηγούμε στα ναυπηγεία μας, πιστεύω πως στις θάλασσες θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία και θα  είμαστε περισσότερο ασφαλείς», δήλωσε χαρακτηριστικά./ΙΒΝΑ