Μήνυμα αφύπνισης για το μέλλον της Ευρώπης από τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

Μήνυμα αφύπνισης για το μέλλον της Ευρώπης από τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης έκρουσε ο Έλληνας πρωθυπουργός με ομιλία του στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε χθες στην Γαλλική πρωτεύουσα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, αναφέρθηκε στις αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα η ανακωχή του 1918 να οδηγήσει 21 χρόνια αργότερα σε μια ακόμη πιο αιματηρή περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Μίλησε χαρακτηριστικά για ένα “ιστορικό dejavu” επισημαίνοντας ότι και σήμερα οι ανισότητες, η διαίρεση των κοινωνιών, η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, η έλλειψη οράματος, οδηγεί στην ακροδεξιά και στους εθνικισμούς. “Μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνουν οι ανισότητες, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, που υψώνονται φράκτες στους κυνηγημένους, που οι τεχνοκράτες παίρνουν την πολιτική από τους πολιτικούς και που αδιαφορεί για τις νέες γενιές και το μέλλον της νέας γενιάς, είναι μια Ευρώπη αποτυχημένη να αποτύχει”, τόνισε ενώπιων των διεθνών ηγετών.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές:  Η απάντηση στις δυνάμεις και τις ιδεολογίες που οδήγησαν την Ευρώπη σε δυο πολέμους και το μίσος είναι μια σύγχρονη, προοδευτική και ισχυρή Ευρώπη.

Θερμή υποδοχή Τσίπρα στο συνέδριο του SPD

Μια ημέρα πριν, από το Βερολίνο και το συνέδριο του SPD, ο- καταχειροκροτούμενος- Έλληνας πρωθυπουργός απεύθυνε κάλεσμα ενότητας της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη για την ανακοπή της επέλασης της ακροδεξιάς αλλά και για ένα νέο προοδευτικό σχέδιο στον 21ο αιώνα.  Στο ίδιο βήμα μίλησαν η πρόεδρος του SPD, Andrea Nahles και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa.

Πρότεινε συγκεκριμένα τρείς άξονες για την “επιστροφή” αριστεράς και σοσιαλιστών στις κοινωνικές τους ρίζες:

Να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν όπου βρίσκονται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο.

Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Κερδίζει έδαφος η στρατηγική συνεργασιών

Στον απόηχο της παρέμβασης Τσίπρα και των διεργασιών μεταξύ αριστεράς, σοσιαλιστών και πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως η στρατηγική της συνεργασίας κερδίζει έδαφος. Όπως αποφάσισε το φόρουμ προοδευτικών δυνάμεων που ολοκληρώθηκε χθες στο Μπιλμπάο, αυτό καθιερώνεται ως μόνιμος χώρος διαλόγου και πολιτικής σύγκλισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν σε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές./IBNA