«Μέρα Πρώτη» για το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην Κύπρο

«Μέρα Πρώτη» για το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην Κύπρο

Έβαλε μπροστά το γεωτρύπανο της αμερικανικής ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Την «πάγια θέση των ΗΠΑ ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου» επανέλαβε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ενέργεια, Francis Fannon, o οποίος βρίσκεται στην Μεγαλόνησο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας αξιολογεί η Λευκωσία πως είναι αυτή η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου καθότι έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την δήλωση-απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Fatih Dönmez, o οποίος έκανε σαφές ότι η Τουρκία θα ανακηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός των χωρικών της υδάτων.

Το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί στο μεταξύ να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, με την Frankfurter Rundschau να υποστηρίζει σε άρθρο της ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται» με την παρουσία του γεωτρύπανου Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 «περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά του διχοτομημένου νησιού».

Σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau, «τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου έχουν εγείρει αξιώσεις στρατηγικού χαρακτήρα στην φτωχή σε πρώτες ύλες Τουρκία».

View of a Fast Rescue Craft (FRC) and in the background the BP Stena Carron Drillship, North Uist Well in the North Sea

Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «καθοριστικό ρόλο στην διαμάχη παίζει το άλυτο Κυπριακό. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να χορηγεί άδειες για γεωτρήσεις και ζητεί το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εγείρει μεν αξιώσεις επί του οικοπέδου 10, όμως για άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση εξηγεί μεν ότι θα διαμοιράσει κέρδη με δίκαιους όρους, όμως μόνον εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί μια ειρηνευτική λύση για την Κύπρο, η οποία μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ».

«Με το Κυπριακό σχετίζεται και η άρνηση της Άγκυρας μέχρι σήμερα να υπογράψει την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που αφορά την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αντ’ αυτού υιοθετεί την αυθαίρετη άποψη ότι μόνο ηπειρωτικές χώρες δικαιούνται τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ), όχι όμως νησιά όπως η Κύπρος. Με βάση αυτή την άποψη, τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία όμως αλληλεπικαλύπτεται ταυτόχρονα με τις ΑΟΖ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες η Κύπρος σχεδιάζει κοινή εκμετάλλευση. Αντιδρώντας η Τουρκία δρομολόγησε την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Έτσι, προκύπτει μια νέα επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ευρώπη» υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι «αντί η Λευκωσία να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ως εργαλείο συμφιλίωσης με την Τουρκία, αντιθέτως, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med, όξυνε την απομόνωση της Άγκυρας και ως εκ τούτου τις εντάσεις»./ΙΒΝΑ