Κόσσοβο: Ο “τελωνειακός πόλεμος” κατά της Σερβίας μοιάζει με πράξη αυτοχειρίας

Κόσσοβο: Ο “τελωνειακός πόλεμος” κατά της Σερβίας μοιάζει με πράξη αυτοχειρίας

Με την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου να αυξήσει στο 100% του δασμούς για τα προϊόντα που προέρχονται από την Σερβία ανοίγει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Τίποτε πλέον δεν είναι προβλέψιμο σ αυτήν την σύγκρουση γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την σταθερότητα στην περιοχή.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου να πρωτοτυπήσει, παγκοσμίως, αυξάνοντας του δασμούς κατά 100% δεν είναι μία κίνηση που μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικά κριτήρια. Είναι μία κίνηση νευρικότητας, εκδικητικότητας και απερισκεψίας που αγγίζει τα όρια της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Πριν από δύο βδομάδες περίπου, η κυβέρνηση του Κοσσόβου είχε αυξήσει κατά 10% τους δασμούς για τα σερβικά προϊόντα και τότε ισχυρίστηκε ότι το πράττει για να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που καταγράφεται στις συναλλαγές των δύο χωρών. Αν και η απόφαση εκείνη παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο της  CEFTA (Central European Free Trade Agreement) θα μπορούσε να ερμηνευτεί με οικονομικά κριτήρια με δεδομένο ότι οι εισαγωγές από τη Σερβία ανέρχονται σε 440 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εξαγωγές προς την Σερβία κυμαίνονται γύρω στα 21 εκατομμύρια ευρώ. H αύξηση ωστόσο στο 100% των δασμών ήταν πράξη πολιτικού παραλογισμού, που όπως επίσημα παρουσιάστηκε, έχει σκοπό να εκδικηθεί για την επιθετική πολιτική που άσκησε η Σερβία στην υπόθεση ένταξης του Κοσσόβου στην Interpol.

Η κυβέρνηση του Ramus Haradinai παράβλεψε όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση για τους πολίτες του Κοσσόβου μόνο και μόνο για να χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα στη Σερβία για την μη ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol. Δεν υπολόγισαν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής την δραματική αύξηση των τιμών που θα ακολουθήσει αφού θα εισάγονται πλέον προϊόντα από ακριβότερες αγορές απ ότι η Σερβία. Δεν σκέφτηκαν την παραοικονομία που θα αναπτυχθεί κυρίως στο βόρειο Κόσσοβο όπου θα εισάγονται παράνομα προϊόντα από τη Σερβία. Οι μαυραγορίτες και από τις δύο πλευρές, θα ξαναγίνουν κυρίαρχοι της οικονομίας όπως την περίοδο του πολέμου.

Η κυβέρνηση του Κοσσόβου παράβλεψε και μία άλλη παράμετρο που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Η απόφασή για την αύξηση των δασμών υπονομεύει και την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσόβου αφού παραβιάζει και τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που υπέγραψε με την Ε.Ε. το 2015. Με την συμπεριφορά της η κυβέρνηση του Κοσσόβου δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην Ε.Ε. σχετικά με το αίτημα για άρση του καθεστώτος βίζας που εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δύσκολα η Ε.Ε. θα αποφανθεί θετικά στο αίτημα για τη βίζα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Κοσσόβου να αυξήσει κατά 100% τους δασμούς για τα σερβικά προϊόντα ήταν πράξη αυτοχειρίας και όχι επίδειξη δύναμης όπως θέλει να την παρουσιάσει η Πρίστινα./IBNA