Κοτζιάς: Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ονόματος

Κοτζιάς: Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ονόματος

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το θέματα που απασχόλησαν την ατζέντα των δυο ανδρών, ήταν το Κυπριακό και η μέλλουσα διαπραγμάτευση  καθώς και η διαπραγμάτευση γύρω από το ονοματολογικό στη διαφορά Ελλάδας πΓΔ της Μακεδονίας.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ,  η πρόταση του Antonio Guterres για Ειδικό Σύμβουλο στο Κυπριακό δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από την Τουρκία κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Από την ελληνική πλευρά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «δεν τη γνωρίζω τη Σύμβουλο, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές και την κρίση του».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με άλλες. Δεν μπορούμε να τα κάνομε όλα ταυτόχρονα».

Όσον αφορά τη διαφορά στο ονοματολογικό με την πΓΔ της Μακεδονίας, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι έχει τη θέληση να βρει λύση. Όσο για το τέλος του δρόμου της διαπραγμάτευσης που ισχυρίζεται η άλλη πλευρά σημείωσε ότι μένει να το δείξει αύριο, εννοώντας την συνάντηση της 24 Μαΐου μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ και του Ειδικού Απεσταλμένου του OHE Matthew Nimetz.

Χωρίς να δηλώνει αισιόδοξος ή απαισιόδοξος ο Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι για να βρεθεί λύση «πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Όσον αφορά την συνάντηση της 24 Μαΐου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα γίνει σε δυο μέρη. Η διαπραγμάτευση των δυο Υπουργών που αφορά κεντρικά πολιτικά ζητήματα και η διαπραγμάτευση των ειδικών για τα υπόλοιπα θέματα που υπάρχουν και αφορούν την γενική συμφωνία και τα νομικά θέματα, που έχουν συμφωνηθεί και καταγραφεί στο κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ονόματος, όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ έχει προχωρήσει η σύνθεση όλων των προτάσεων που έχουν γίνει.

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσημης επίσκεψης του στην Washington και των επαφών που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι στα τρεισήμισι χρόνια που γνωρίζει καλά η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την θέση της στην διεθνή σκηνή. «Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη» κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς./ΙΒΝΑ