Κομισιόν: Πρόοδος αλλά με αστερίσκους για την Ελλάδα

Κομισιόν: Πρόοδος αλλά με αστερίσκους για την Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ορισμένες δράσεις μένει να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τη 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια, όπου σημειώνεται ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται αναφορικά με την πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο είναι απολύτως προσωρινό, σωστά στοχευμένο, μπορεί να είναι λειτουργικό στο άμεσο μέλλον και βελτιώνει την κουλτούρα πληρωμών. Επιπρόσθετα το σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του πλαισίου Κατσέλη έως το 2021 πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη το νέο νομικό πλαίσιο της α’ κατοικίας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Αναφορά γίνεται και στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση από τις λιγνιτικές μονάδες και οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί ένας αποδεκτός τρόπος σύμφωνος με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στη λίστα των 16 προαπαιτουμένων στην πρώτη θέση των καθυστερήσεων βρίσκεται και πάλι το θέμα των κόκκινων δανείων/νόμου Κατσέλη με τους θεσμούς να τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου προστασίας με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

Στο προαπαιτούμενο αυτό δεν φαίνεται να έχει ικανοποιηθεί πλήρως καμία από τις παραμέτρους που έχουν τεθεί.

Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με τη δέσμευση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το τέλος του 2018. Αναφέρεται ότι η πώληση έχει καθυστερήσει καθώς στη διαδικασία δεν υπήρξαν ικανοποιητικές προσφορές. Τα επόμενα βήματα πρέπει να συμφωνηθούν με την Κομισιόν και οι αρχές έχουν διαβεβαιώσει για την πρόθεσή τους να υποβάλουν νέα πρόταση.

Τα επόμενα ανολοκλήρωτα προαπαιτούμενα εντοπίζονται στους τομείς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των αποκρατικοποιήσεων και βέβαια, της ΑΑΔΕ και της Δημόσιας Διοίκησης.

Κοντά στο 1 δις. η «δόση»

Επιπλέον, στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους παρουσιάζουν κίνητρα μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται η ισχυρή και διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος. Σε αυτή τη βάση, η εφαρμογή ορισμένων από τα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης χρέους (κατάργηση επιτοκιακού πέναλτι και μεταφορά κερδών από ANFA και SNP) θα εφαρμοστεί υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, τη συνέχιση και την εφαρμογή τους, βασισμένα σε θετικές εκθέσεις, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η επιστροφή κερδών από SMP’s και ANFA’s υπολογίζεται σε περίπου 640 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαίες δόσεις έως τα μέσα του 2022. Η κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι σε μέρος των δανείων του EFSF μειώνει τις πληρωμές τόκων κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης θα αίρεται (το πέναλτι) σε εξαμηνιαία βάση έως το 2022 και μόνιμα μετά το 2022.

Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην παρούσα φάση για πιθανή αποδέσμευση φτάνουν τα 970 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ανάπτυξη

Στις υποσημειώσεις των προβλέψεων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (2,2% φέτος, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022) με παράλληλη πτώση της ανεργίας από το 19,3% φέτος στο 14,4% το 2022, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα επαναπροσδιοριστούν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων, υπό το πρίσμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 κατά 11% ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους./IBNA