Κομισιόν: Γιατί τα θετικά μέτρα Τσίπρα «ανεβάζουν» την ανάπτυξη-Προς μη περικοπή των συντάξεων

Κομισιόν: Γιατί τα θετικά μέτρα Τσίπρα «ανεβάζουν» την ανάπτυξη-Προς μη περικοπή των συντάξεων

Θετικό για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα είναι το πακέτο μέτρων, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2019.

Η Κομισιόν, στη σημερινή της έκθεση με σενάριο αμετάβλητων πολιτικών, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 2% την τριετία 2018-20, αλλά σημειώνει πως το τελικό πακέτο μέτρων που θα προκύψει μετά τις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την υφεσιακή επίδραση των περικοπών στις συντάξεις και κάποιος θα μπορούσε να αντιληφθεί  από τις διατυπώσεις της Κομισιόν πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων. Στην έκθεση τονίζεται πως, μέσω του προσχεδίου προϋπολογισμού που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, εξέφρασε την πρόθεση να αντικαταστήσει τα προνομοθετημένα μέτρα με ένα εναλλακτικό πακέτο, το μέγεθος και το ακριβές περιεχόμενο του οποίου «βρίσκονται υπό συζήτηση και δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις προβλέψεις». Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνεται πως οι προβλέψεις οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα είναι πιθανό να αλλάξουν.

Άνοδος των θετικών μέτρων

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο των διαφορετικών εκτιμήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες του προσχεδίου προϋπολογισμού, αναφορικά με το τι θα σήμαινε η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων και αντιμέτρων. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει στο σενάριο των αμετάβλητων πολιτικών πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, η Κομισιόν 3,9% του ΑΕΠ. Η απόσταση αυτή έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή πακέτου θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ χωρίς περικοπή των συντάξεων δημιουργεί ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι στο τέλος το κενό θα είναι μηδέν και τα θετικά μέτρα ακόμη πιο αυξημένα.

Μείωση ανεργίας

Στις υπόλοιπες προβλέψεις, οριακά βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας (19,6% του εργατικού δυναμικού φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 20,1% και 18,2% το 2019 έναντι 18,4%), το δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται σταθερό στο 0,6% του ΑΕΠ στην τριετία, με τη νεότερη εκτίμηση να είναι ελαφρά βελτιωμένη (0,4% και 0,2% οι προηγούμενες για τη διετία 2018-19) ενώ καλύτερες είναι οι εκτιμήσεις και για το διαρθρωτικό πλεόνασμα (4% του ΑΕΠ φέτος αντί για 2,5% και 2,3% του χρόνου αντί για 1,6%).

Στο χρέος, η εικόνα είναι χειρότερη για φέτος καθώς προβλέπεται, λόγω «μαξιλαριού», εκτίναξη στο 182,5% του ΑΕΠ (προηγούμενη πρόβλεψη 177,8%). Στη συνέχεια όμως προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση στο 174,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 167,4% του ΑΕΠ το 2020./IBNA