Κοινή έκθεση στα Σκόπια θα πραγματοποιήσουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία με αρχαιολογικά ευρήματα της Τρεμπένιστας

Κοινή έκθεση στα Σκόπια θα πραγματοποιήσουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία με αρχαιολογικά ευρήματα της Τρεμπένιστας

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε στις 6 Μαρτίου ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων πολιτισμού της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη διεξαγωγή στα Σκόπια μιας κοινής έκθεσης με την ονομασία «100 χρόνια Τρεμπένιστα», δήλωσε η κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Τρεμπένιστα βρίσκεται κοντά στην Οχρίδα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και είναι μια νεκρόπολη που εκτιμάται ότι χρονολογείται από την Εποχή του Σιδήρου, γύρω στον έβδομο αιώνα π.Χ.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1918 από Βούλγαρους στρατιώτες. Η κυβέρνηση στη Σόφια έστειλε τον αρχαιολόγο Karel Škorpil για να πραγματοποιήσει ανασκαφές στην περιοχή. Έκτοτε, έχουν βρεθεί τόποι ταφής, πέντε χρυσές προσωπίδες, σιδερένια σκουλαρίκια και άλλα αντικείμενα.

Η έκθεση που θα διοργανωθεί από τα υπουργεία πολιτισμού των δύο χωρών θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, στα Σκόπια, από τις 14 Μαρτίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικού Μουσείου στα Σκόπια.

Η έκθεση στα Σκόπια είναι υψίστης σημασίας, καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν σχεδόν όλα τα ευρήματα από αυτή την ιστορικά σημαντική νεκρόπολη. Σύμφωνα με δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης, τα αντικείμενα προέρχονται από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σόφια, το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου και το Μουσείο της Οχρίδας.

«Εκτός από την καλλιτεχνική και ιστορική συμβολή της, η έκθεση αποτελεί θετική δράση για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των τριών Βαλκανικών κρατών – της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας», ανέφερε η δήλωση./ΙΒΝΑ