Κατατέθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Σύνταγμα 

Κατατέθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Σύνταγμα 
Το μεσημέρι της Παρασκευής κατατέθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση. Το κείμενο που συνοδεύεται από τις υπογραφές 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκκινά και τυπικά την αναθεωρητική διαδικασία καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή.

Η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται έπειτα από 8 χρόνια λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό θεσμικές λειτουργίες του κράτους και του κοινοβουλίου, με την επικράτηση της τεχνοκρατικής αντίληψης έναντι των δημοκρατικών θεσμών.

Με βάση αυτή τη “μεταδημοκρατική συνθήκη”, όπως τη χαρακτηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση, κεντρικός στόχος της αναθεώρησης τίθεται η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της λογοδοσίας, η θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, η προστασία των κοινωνικών αγαθών και η καθιέρωση της λαικής συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων.

Εκσυγχρονισμός και ισονομία

Ιστορικού χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα είναι οι προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, προβλέπεται ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, με διατήρηση πάντως, για ιστορικούς και πραγματολογικούς λόγους, της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας θρησκείας ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνεται ο πολιτικός όρκος.

Στη δεύτερη περίπτωση, καταργείται η πρόβλεψη για παραγραφή αδικημάτων που έχουν τελέσει υπουργοί, που είχε οδηγήσει σε ατιμωρησία και ασφυξία την δικαιοσύνη αλλά και συνθήκες ανισης μεταχείρισης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προβλέπει πως, ποινική δίωξη κατά υπουργού θα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.

Οι δύο αυτές προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν και έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ιδίως μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και κυβερνητικά στελέχη έχουν κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επιθυμεί τη διατήρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Θετικά ως προς την τροποποίηση εμφανίζονται τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολιτική σύγκρουση με φόντο τα σκάνδαλα στην Υγεία

Παράλληλα, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες με αφορμή  το πόρισμα στο οποιο κατέληξε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων προερχόμενα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το πόρισμα για τις υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου θα εξεταστεί σε 4 συνεδριάσεις της επιτροπής και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην ολομέλεια που θα αποφασίσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για περαιτέρω ενέργειες όπως η Προανακριτική. ….. / IBNA