Καταγγέλλει η κυβέρνηση: Να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον Τσίπρα καλούσε ο αρχηγός της Ν.Δ. τον Αρχιεπίσκοπο

Καταγγέλλει η κυβέρνηση: Να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον Τσίπρα καλούσε ο αρχηγός της Ν.Δ. τον Αρχιεπίσκοπο

Διαψεύδει η Αρχιεπισκοπή- Επιβεβαιώνουν την συνάντηση πηγές της Ν.Δ. 

“Ιερός πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το πλαίσιο συμφωνίας στο οποιο κατέληξαν στις 6 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Αιχμή του δόρατος για την Νέα Δημοκρατία και για  μερίδα των Ιεραρχών αποτελεί η μεταφορά της μισθοδοσίας των ιερέων απο το δημόσιο στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα για ενίσχυση του δημοσίου με γιατρούς, καθηγητές, πυροσβέστες και κάλυψη κενών στο κοινωνικό κράτος.

Την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος σε μια συνεδρίαση με εντάσεις και διαφωνίες αποφάσισε να συνεχίσει τον διάλογο με την Πολιτεία θέτοντας ωστόσο ως “κόκκινη γραμμή” το ζήτημα της μισθοδοσίας. “Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας” τόνιζε η κυβέρνηση μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου  προαναγγέλοντας πως το σχετικό σχέδιο νόμου που θα βασίζεται στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα- Ιερώνυμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ανακοίνωση την οποία χαιρέτισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τυχοδιωκτική στάση καταλογίζει στον Μητσοτάκη η κυβέρνηση

Για έλλειψη ενημέρωσης κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία που με διαρροές έκανε λόγο για “μυστική συμφωνία και συνδιαλλαγή” μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνουμου. Ωστόσο, δημοσιεύματα στον τύπο, αποκάλυπταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο στις 5 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν τις κοινές ανακοινώσεις με το πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ο αρχηγός της Ν.Δ. ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων πως ο Αλ. Τσίπρας είναι “άθεος”.

“Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ”, σημείωσε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Πηγές της Ν.Δ. ωστόσο, μετά την αρχική διάψευση εκ μέρους της εκροσώπου τύπου, επιβεβαίωναν την συνάντηση σημειώνοντας πως δεν υπήρξε ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Κύκλοι του αρχιεπισκόπου από την άλλη αναφέρουν πως είχε υπάρξει η σχετική ενημέρωση χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Για “τυχοδιωκτική στάση” και “ανευθυνότητα” κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας μάλιστα την… 9η εντολή: “Ου ψευδομαρτηρήσεις”.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση της Ν.Δ. μετά το κοινό ανακοινωθέν ήταν θετική, στάση που άλλαξε λίγες ημέρες μετά. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην νομοθέτηση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα και έπειτα από την σχετική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Ιεράς Συνόδου./IBNA