Κατάρρευση ΣΚΤ: Το πόρισμα της Επιτροπής βρίθει από γενικές και μεμονωμένα ειδικές ευθύνες

Κατάρρευση ΣΚΤ: Το πόρισμα της Επιτροπής βρίθει από γενικές και μεμονωμένα ειδικές ευθύνες

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο των 800 σελίδων, πήρε θέση ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, βάλλει και κατά Αναστασιάδη η Επιτροπή

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Δεν μπορώ ασφαλώς να σχολιάσω μια έκθεση την οποία δεν έχω δει. Ασφαλώς θα μελετηθεί. Αλλά θέλω να πω το εξής. Στην περίπτωση του Συνεργατισμού κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια χρόνια τοξική κατάσταση, πιθανώς κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη, πιθανώς κάποιοι να επιθυμούσαν την διατήρηση αυτής της κατάστασης. Η θέση της Κυβέρνησης ήταν διαφορετική και η Κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων είναι ήδη ορατά. Έχουν οδηγήσει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, έχουν οδηγήσει στη θωράκιση της Κυπριακής οικονομίας μέσα από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις, έχουν διασφαλίσει την αναπτυξιακή προοπτική. Επαναλαμβάνω πως είναι κατανοητό και είναι σεβαστή η όποια διαφορετική πολιτική άποψη, όμως η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαροι όπως εξίσου ξεκάθαρος είναι και ο διαχωρισμός, η διάκριση μεταξύ της πολιτικής ευθύνης και της πολιτικής υπευθυνότητας που θεωρώ πως έχει χαρακτηρίσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ πολύ». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης στη δημοσίευση του πορίσματος της Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζας (ΣΚΤ) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τοποθέτηση η οποία σε πρώτη ανάγνωση, δεν φαίνεται να προέρχεται ή να καταδεικνύει ανησυχία για τον κ. Γεωργιάδη. Ήδη συναφώς στο πολιτικό παρασκήνιο είναι έντονη η πεποίθηση ότι αφενός όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τη ΣΚΤ πάρθηκαν από το υπουργικό και όχι μόνο από τον ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προ ημερών έλαβε και τα εύσημα για την είσοδο της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που αφορούσαν τη ΣΚΤ. Εντύπωση δε προκαλεί και το ότι το πόρισμα εγκαλεί στην ουσία τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το ότι κράτησε τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη στην κυβέρνηση, δεδομένο που επίσης έχει πολλαπλές αναγνώσεις. «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε» αναφέρεται σχετικά.

Το ειδικό του θέματος

Το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη αποτελεί το αποτέλεσμα 70 και πλέον συνεδριών της ειδικής επιτροπής που συστήθηκε για να διερευνήσει τα αίτια κατάρρευσης της ΣΚΤ. Στο πόρισμα η επιτροπή διαγιγνώσκει στον γενικό διευθυντή του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη, «βαρύτατες ευθύνες για την τελική κατάληξη του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ) και ειδικότερα για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» σημειώνοντας πως φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Τίθεται έτσι και ζήτημα ενδεχόμενων αστικών ευθυνών. Απότυχε πλήρως όπως καταγράφεται στο να διευθύνει με σωφροσύνη την τράπεζα και να υπάρχει μείωση των Μακροχρόνιων μη Εξυπηρετούμενω Δανείων (ΜΕΔ) και των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας, μεταξύ άλλων. Τα όσα αφορούν τον κ. Χατζηγιάννη αφορούν το ειδικό του θέματος όπως προκύπτει από το πόρισμα.

Το γενικό του θέματος

Το πόρισμα ωστόσο επιρρίπτει και ευθύνες στα πολιτικά κόμματα, σε γενικό ωστόσο πλαίσιο, εκείνο της διαφθοράς.  «Με δεδομένο ότι η εκλογή των επιτροπειών των ΣΠΙ διεξαγόταν με το πλειοψηφικό σύστημα ήταν επόμενο ότι κατά γενικό κανόνα μόνο αυτά μπορούσαν να εκλέγουν την πλειοψηφία των μελών μιας Επιτροπείας ανάλογα με την κομματική τους δύναμη σε μια δεδομένη τοπική κοινωνία», αναφέρει για παράδειγμα το πόρισμα. Από την άλλη, «αν μπορεί να καταλογισθεί στη Βουλή κάποιου είδους ευθύνη αφορά την προσπάθεια της ν’ αποστερήσει τον Γενικό Ελεγκτή της εξουσίας να ελέγχει την ΣΚΤ αναφέρει η έκθεση ως προς τις ευθύνες της Βουλής από την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι την πώληση του Συνεργατισμού» αναφέρει το πόρισμα μην ρίχνοντας ουσιαστικά ευθύνη στο Σώμα.

ΑΚΕΛ: Καταπέλτης το πόρισμα

Το κόμμα της αριστεράς ήταν εκ των πρώτων που αντέδρασαν στα προαναφερόμενα. Θεωρεί ότι το πόρισμα είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση και ότι χωρίς περιστροφές η Επιτροπή επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. «Είναι αυτή η κυβέρνηση που ανέλαβε το 2013 να διαχειριστεί το Συνεργατισμό. Η ανακεφαλαιοποίησή του για δύο φορές, το 2013 και το 2015, δείχνει ότι ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και επομένως –όπως σημειώνει το Πόρισμα- «η τελική κατάρρευσή του δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση./ΙΒΝΑ

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το πόρισμα εδώ