Κίνα-Βαλκάνια: μία ‘win-win’ σχέση που βλάπτει το περιβάλλον

Κίνα-Βαλκάνια: μία ‘win-win’ σχέση που βλάπτει το περιβάλλον

Η σχέση της Βουλγαρίας με την Κίνα δεν μπορεί να είναι παρά μία “win-win” σχέση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αργεντινή υπό την ομπρέλα της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Τα πεδία συνεργασίας είναι πολλά, ξεχωρίζουν όμως εκείνα των υποδομών, της  βιομηχανίας και της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, και η ομόλογος του από την Βουλγαρία, Ekaterina Zaharieva, συμφώνησαν πως η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι αμοιβαία επωφελής, κατά συνέπεια χρειάζεται να ενισχυθεί.

Η Βουλγαρία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος την επόμενη συνάντηση των “16+1” του σχήματος Belt and Road Initiative, όπου σύμφωνα με τον Wang Yi εφόσον και οι δύο πλευρές προσπαθήσουν πιο ενεργά, τα αποτελέσματα θα είναι αξιόλογα και η συνεργασία θα μπορεί να περάσει σε νέο επίπεδο.

Επίσης ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Βουλγαρία εργάζεται για την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.

Η Βουλγαρία, σύμφωνα με την Ekaterina Zaharieva, υποστηρίζει την πρωτοβουλία  Belt and Road Initiative, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν επηρεάζει τις σχέσεις και την συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα, και είναι διατεθειμένη να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των υποδομών.

Η προγραμματισμένη αυτή συνάντηση ωστόσο ήγειρε ανησυχίες στην Ευρώπη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χρειάστηκε με δήλωση του να καθησυχάσει την Ε.Ε. ότι οι πρωτοβουλίες του Πεκίνου με τις χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει για την Ε.Ε. στο σύνολο της και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο στόχος να την διχάσει.

Η εισροή κεφαλαίων ωστόσο ειδικά στα Βαλκάνια από την Κίνα είναι γεγονός, ενώ το Πεκίνο δεν έχει προσπαθήσει να κρύψει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις τον τομέα της ενέργειας.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεση της να επενδύσει σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Tuzla πιο συγκεκριμένα, την στιγμή που στο πλαίσιο του σχήματος Belt and Road Initiative, η Κίνα έχει αποδεσμεύσει κεφάλαια με σκοπό την απόκτηση έξι συνολικά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση του Bankwatch Network, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία έχουν προγραμματίσει την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων μέσα στα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που εργάζεται για την αποδέσμευση της από τον άνθρακα.

Με αυτή την φιλοσοφία, της προστασίας του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έπαψαν να χορηγούν δάνεια για την ανέγερση νέων τέτοιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα η Κίνα και ειδικότερα τα δύο κρατικά τραπεζικά ιδρύματα, ExIm Bank and the China Development Bank, να έρθουν να καλύψουν το κενό.

Παρόλα αυτά σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επισημαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο, ωστόσο η διείσδυση κεφαλαίων από την Κίνα είναι γεγονός και λειτουργεί κατά βούληση.

Στο πλαίσιο αυτό βέβαια θα μπορούσε να υπάρξει ένας “win-win” συνδυασμός ούτως ώστε κερδισμένες να είναι όλες οι πλευρές…. / IBNA