Ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα “βλέπει” η EBRD

Ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα “βλέπει” η EBRD

Σε θετικό έδαφος κινείται η ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε πλήθος πραγματικών στοιχείων, οικονομικών δεικτών αλλά και κετιμήσεων επίσημων οργανισμών και φορέων διεθνούς αναγνώρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τονίζει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται σταδιακά να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά από μια εξαιρετική σεζόν για τον τουρισμό το 2017 και λόγω της αυξανόμενης απασχόλησης, βάσει των οικονομικών προβλέψεών της για το 2018 .

Η EBRD εκτιμά πως η βελτίωση των τάσεων στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στο κλίμα θα συνεχιστούν τόσο το 2018 όσο και το 2019 και θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% φέτος και κατά 2,3% το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές της προβλέψεις για τις περιοχές που καλύπτει (37 χώρες σε τρεις ηπείρους), για το 2018, κάνοντας λόγο για συνέχιση της ευρείας ανάκαμψης, η οποία ενισχύεται από την ισχυρότερη επενδυτική δραστηριότητα και τις αυξημένες εξαγωγές. Για το 2018 έχει αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των περιοχών που καλύπτει στο 3,3%, ενώ το 2019 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2%.

Μείωση επιτοκίων

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση της απόδοσης σημειώθηκε κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας όπου το δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ.

Το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1,907 δισ. ευρώ και υπερκάλυψε κατά 2,18 φορές το δημοπρατούμενο ποσό αποτυπώνοντας σε συνδυασμό με τη μείωση της απόδοσης το θετικό κλίμα στις αγορές για τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,59% έναντι 0,79% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας./IBNA