Ιμπραχίμ Καλίν: «Το άσυλο στους πραξικοπηματίες θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα»

Ιμπραχίμ Καλίν: «Το άσυλο στους πραξικοπηματίες θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα»

«Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ»

Έντονή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin για την χορήγηση ασύλου σε δύο από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσει και ανέφερε πως η Άγκυρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα.

Ο Kalin αναφερόμενος στον οποίο o Erdogan έχει δηλώσει πως εκείνον πρέπει να ακούν οι δημοσιογράφοι για να ξέρουν τις απόψεις του ιδίου, στην ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες σε σχετική ερώτηση για την παροχή ασύλου στον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό, δήλωσε πως  είναι «δυσάρεστο γεγονός η αποδοχή του αιτήματός τους για άσυλο. Εμείς συνομιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτοί τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αυτοί οι τρομοκράτες, αυτοί πραξικοπηματίες, να κινούνται ελεύθερα σε μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας και μάλιστα σε μια χώρα της Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε».

Ο Kalin τόνισε πως η Ελλάδα κάθε φορά αναφέρει πως υπάρχει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τονίζει την  υπεροχή τού δικαίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ενώ «λένε ότι το πραξικόπημα είναι συνταγματικό έγκλημα όπως και η απόπειρα ανατροπής του προέδρου μιας χώρας, από την άλλη δεν κάνουν κανένα βήμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι οχτώ στρατιωτικοί έκλεψαν ελικόπτερο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και διέφυγαν. Προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλους σχετικά με αυτούς του οχτώ, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα. Όμως, παρά τις προσπάθειές μας, όχι μόνο δεν έγινε η έκδοση τους, αλλά είναι σκάνδαλο, και νομικό και πολιτικό, το να τους αφήσουν ελεύθερους και να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο. Αυτό, ασφαλώς, θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος τού Τούρκου Προέδρου ανέφερε πως η Αθήνα γνὠριζε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωνόταν η περίοδος κράτησής των 8 και ανέφερε πως «κάναμε την έκκλησή μας στο πλαίσιο των συμφωνιών των δύο χωρών. Αν ήταν σε άλλη χώρα, για παράδειγμα στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για 1.5 και χρόνια και μετά δεχόμασταν το αίτημά τους για ασυλία, πως θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Όταν εμείς αντιδρούμε, λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά. Δυστυχώς, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την κατάσταση της απόπειρα πραξικοπήματος τής 15ης Ιουλίου. Στα λόγια δεν στηρίζουν το πραξικόπημα, ισχυριζόμενοι πως είναι εναντίον κάθε πραξικοπήματος αλλά στις πράξεις συμβαίνει το αντίθετο και  υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση όπως χορήγηση ασύλου στους δύο στρατιωτικούς. Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά». Ο Ibrahim Kalin ζήτησε και από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να αντιδράσουν «για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO που έχουν διαφύγει στις άλλες χώρες».

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ως πραξικοπηματίες και αναφέρει πως έχει στείλει στις ελληνικές αρχές αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την άμεση συμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν…. / IBNA