Θετικό κλίμα (ξανά) για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις τροπολογίες

Θετικό κλίμα (ξανά) για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις τροπολογίες

Ηρεμία μετά την καταιγίδα. Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το κλίμα μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Το περιεχόμενο των τροπολογιών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πΓΔ της Μακεδονίας καθησύχασε τις αντιδράσεις και τον έντονο προβληματισμό που είχαν προκαλέσει οι αναφορές του Ζόραν Ζάεφ σε “Μακεδονική εθνότητα” και διδασκαλία της “Μακεδονική γλώσσας” στην Ελλάδα.

Έτσι μετά την ικανοποιηση που εξέφρασε η Ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας, το Ποτάμι επιβεβαίωσε μετά από συνεδρίαση των στελεχών του την επιβεβαίωση στην στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτοντας ως προυπόθεση ότι οι τροπολογίες που θα ψηφιστούν στην πΓΔ της Μακεδονίας “δεν θα έχουν τα προβλήματα που αναδύθηκαν το τελευταίο διάστημα”. Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί ενστάσεις και, από τουλάχιστον έναν, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Φώφης Γεννηματά ενώ θετικά για την Συμφωνία έχουν εκφραστεί και βουλευτές των ΑΝΕΛ του, διαφωνούντα, Π. Καμμένου.

Στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας

Στο μεταξύ μήνυμα ενότητας πρόκειται να στείλει το απόγευμα από την Θεσσαλονίκη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να υπογραμμίσει την σημασία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπων προς όφελος και των δυο χωρών. Πρόκειται ακόμη να επαναλάβει πως προυπόθεση για αυτό είναι η τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπει το κέιμενο της Συμφωνίας από την πλευρά της πΓΔ της Μακεδονίας.

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί έχει καταγραφεί η εντονότερη δυσφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ έχουν εκδηλωθεί και ακραίες διαμαρτυρίες. Για αυτό τον λόγο κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι: “Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό”.

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη διοργανώνονται συγκεντρώσεις ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για “αντισυγκεντρώσεις ακροδεξιού χαρακτήρα”, “βλέποντας” έμμεση στήριξη σε αυτές από τη Νέα Δημοκρατία. “Δεν έχει καμία σχέση με τις αντισυγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης”, τόνισε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκινάει σήμερα./IBNA