Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια

Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια

Με θετικό πρόσημο αποτιμάται η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια από διπλωματικές πηγές και των δυο πλευρών. Κάθε συνάντηση απομακρύνει την καχυποψία κι ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών, σχολίασαν στο ΙΒΝΑ.

Η σύγκλιση κερδίζει έδαφος και οι διαφορές δείχνουν να ελαχιστοποιούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ουσίαν ότι έχει βρεθεί οριστική λύση. Όμως είναι θετικό ότι υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να βρεθεί κοινός τόπος στις διαβουλεύσεις στο ονοματολογικό και στα επιμέρους ζητήματα που παραμένουν τα αγκάθια σε μια επικείμενη συμφωνία.

Η κοινή απόφαση των δύο Υπουργών, Νίκου Κοτζιά από την Ελληνική πλευρά και Nikola Dimitrov από την πΓΔ της Μακεδονίας να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές των συζητήσεων τους, διασφαλίζει την χωρίς πιέσεις, από εξωγενείς παράγοντες, διαμόρφωση των παραμέτρων της συμφωνίας στο ονοματολογικό.

Απρόβλεπτος «σύμμαχος» τους σ αυτή την προσπάθεια, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από τις διαβουλεύσεις.

Στην Αθήνα η σκανδαλολογία, η οικονομία και η συνεχιζόμενη κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή της Αδριανούπολης για παράνομη είσοδο στην Τουρκία, αποσπά την προσοχή των πολιτών αλλά και των δημοσιογράφων από τις συζητήσεις.

Στα Σκόπια, η συνεχιζόμενη άρνηση του Προέδρου της χώρας να υπογράψει το νόμο για τη χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους, αγγίζοντας τα όρια της Συνταγματικής εκτροπής αλλά και οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελέως Διαφθοράς σε πολιτικά και μη πρόσωπα διαφοροποιεί την ατζέντα της καθημερινότητας από το ονοματολογικό.

Οι δυο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να φτάσουν στο τέρμα αυτή την προσπάθεια, προς όφελος των δυο χωρών αλλά και της σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής.

Το πολιτικό σκηνικό στην πΓΔ της Μακεδονίας, μοιάζει να ανανεώνεται και να απομακρύνεται από τις αγκυλώσεις εθνικιστικών και συντηρητικών ρητορικών που διαμόρφωσαν μια χαμένη δεκαετία για τη χώρα με τις πρακτικές του πρώην Πρωθυπουργού Nikola Gruevski.  Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι σφυρηλατείται ένα τόξο επιθυμίας για υποστήριξη μιας έντιμης και δίκαιης λύσης. Επιθυμία και της διεθνούς κοινότητας, που χωρίς να παρεμβαίνει στηρίζει με όλους τους τρόπους στην επίλυση της διμερούς διαφοράς.

Η νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου με την παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimetz, θα «κλειδώσει» τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για το νέο γύρο διαβουλεύσεων προς την τελική ευθεία./ΙΒΝΑ