Θα ρίξει την κυβέρνηση στην Βουλγαρία η τιμή της βενζίνης;

Θα ρίξει την κυβέρνηση στην Βουλγαρία η τιμή της βενζίνης;

Μεγάλη έκταση λαμβάνουν οι διαμαρτυρίες στην Βουλγαρία εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων αυξήσεων στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η οργή ξεχειλίζει και τα συνθήματα στρέφονται πλέον ανοικτά κατά της κυβέρνησης.

Οι πολίτες, οι οποίοι κατά περίπτωση διακόπτουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας, την είσοδο στις μεγάλες πόλεις – ειδικά στην Σόφια δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα την Δευτέρα- και την πρόσβαση στα τελωνεία, ζητούν να «αλλάξει το σύστημα», καθώς «ο κόσμος είναι ενάντια στα κόμματα».

Οι πολίτες που συμμετέχουν σε αυτές τις διαμαρτυρίες προβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, την φτώχεια και την διαφθορά.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στην Βουλγαρία, οι διαμαρτυρίες των τελευταίων εβδομάδων ήταν αυθόρμητες και δεν στρέφονται απαραίτητα κατά της κυβέρνησης του Boïko Borissov.

Η παραίτηση, ωστόσο, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Valeri Simeonov, είναι στοιχείο που προκαλεί ανησυχία και ήδη ορισμένοι μιλούν για επιστροφή στο 2013 όπου το στοιχείο πίεσης σήμερα είναι η τιμή της βενζίνης αντί της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος…

Πόσο μπορεί να αντέξει η Βουλγαρία μία νέα μακράς διάρκειας πολιτική κρίση;

«Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν ενέχουν πραγματικές κοινωνικές απαιτήσεις. Όταν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον μισθό του απευθύνεται στον εργοδότη του» σημείωσε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Podkrepa, Dimitar Manolov, επισημαίνοντας ότι μπορεί να γίνεται προσπάθεια καθοδήγησης και επιρροής της κοινής γνώμης.

Ο μέσος μισθός στην Βουλγαρία επιτρέπει την αγορά περίπου 200 λίτρων βενζίνης./IBNA