Στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών στην πΓΔ της Μακεδονίας εστιάζεται η προσοχή της Ελληνικής κυβέρνησης

Στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών στην πΓΔ της Μακεδονίας εστιάζεται η προσοχή της Ελληνικής κυβέρνησης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Zaev

Έντονη ήταν η αντίδραση μετά τις δηλώσεις του Zoran Zaev περί “Μακεδονικής γλώσσας” από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας. “Είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών”, τόνισε ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για “προκλητική συμπεριφορά και αλυτρωτισμό” από την πλευρά της πΓΔ της Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του επισήμανε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις από την πΓΔ της Μακεδονίας για να εξασφαλιστεί “ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα”. Όπως τόνισε, πρέπει να  υπάρξει μία “αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη συμφωνία από την πλευρά της πΓΔ της Μακεδονίας”.

Στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών εστιάζεται η προσοχή της Ελληνικής κυβέρνησης

Στην Αθήνα υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι είναι υπό επεξεργασία ερμηνευτική δήλωση σε σχέση με την Συμφωνία που αφορά τα θέματα της γλώσσας και της εθνικότητας, κάτι που διαψεύστηκε από τον προϊστάμενο του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Μόσχα, όπου συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη του, παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που τονίζουν ότι η προσοχή της Ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών.

Τζανακόπουλος: Δεν είναι πιθανό να μην κυρωθεί η Συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Την ίδια στιγμή η αναταραχή που προκλήθηκε στην Αθήνα στον απόηχο των δηλώσεων Zaev έφερε προβληματισμό στους βουλευτές, εκτός της συμπολίτευσης, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πως θα στηρίξουν την συμφωνία, προερχόμενους κυρίως από το κόμμα “Ποτάμι”. “Οι προοδευτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία  η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε επιτέλους μία από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας πως δεν είναι πιθανό το σενάριο να μην κυρωθεί η συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η Συνταγματική Αναθεώρηση από την πλευρά της πΓΔ της Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ζητήσει από τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να μην κυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Με σημερινή της ανακοίνωση  μάλιστα επαναλαμβάνει την καταγγελία προς την  κυβέρνηση ότι παραχώρησε “τη δήθεν “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα αποθρασύνοντας τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων”./IBNA