Θέμα ημερών η πρώτη αμερικανική γεώτρηση στην Κύπρο

Θέμα ημερών η πρώτη αμερικανική γεώτρηση στην Κύπρο

Την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Francis Fannon.

Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την έλευση στο λιμάνι της Λεμεσού του πλωτού γεωτρύπανου της αμερικανικής Exxon Mobil, που φέρει το όνομα Stena IceMax, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διενέργεια της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο 10 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην εβδομάδα.

Το γεωτρύπανο Stena IceMax αναμένεται να πραγματοποιήσει, υπό το άγρυπνο μάτι της Ουάσινγκτον, την πρώτη αυτή γεώτρηση είτε στις 14 είτε στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο η αμερικανική Exxon Mobil δεν έχει δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς είναι πολιτική της εταιρίας είναι να μην αποκαλύπτει εκ των προτέρων την ακριβή ημερομηνία.

Με σχετική ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι ο Francis Fannon θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη του κλάδου του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των εξαγωγών και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της περιοχής μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα φαίνεται πως αναζητά την στήριξη και την συνεργασία της Λιβύης σε μία προσπάθεια δημιουργίας ανάλογων συμμαχιών και συνεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Kudret Özersay, επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στις έρευνες της αμερικανικής Exxon Mobil, εξηγώντας ότι η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων./IBNA