Η 4η Τετραμερής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Η 4η Τετραμερής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, καθώς για πολλοστή φορά θα φιλοξενήσει στις 4 Ιουλίου 2018, άλλη μια συνάντηση κορυφής χωρών των Βαλκανίων. Οι ηγέτες της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας θα βρεθούν για την 4η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο της συνεργασίας που ξεκίνησε στη Βάρνα τον Οκτώβρη του 2017.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Boiko Borissov, Aleksandar Vucic και Viorica Dăncilă θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας την συνεργασία μεταξύ των χωρών προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που θα απασχολήσουν εκ νέου την σύνοδο θα αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική συνεργασία στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών, την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις θα είναι οι υποδομές και η διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων με κύριους άξονες την σιδηροδρομική, οδική ψηφιακή και ενεργειακή διασύνδεση των τεσσάρων κρατών. Έργα που η υλοποίηση τους θα δώσουν πνοή στη ευρύτερη περιοχή και θα αναδείξουν την συνεργασία των χωρών. Επιπροσθέτως η ανάληψη πρωτοβουλιών και η διευρυμένη συμμετοχή των κρατών σε πρωτοβουλίες όπως η «16συν1» θα φέρουν πιο κοντά τη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Επίσης οι τέσσερεις ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ./ΙΒΝΑ