Η τουρκική λίρα «κερδίζει» το δολάριο, ανάσα για τον Erdogan

Η τουρκική λίρα «κερδίζει» το δολάριο, ανάσα για τον Erdogan

Τη Δευτέρα, για πρώτη φορά η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε κατά 2.5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σταματώντας την «κατρακύλα» της όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μehmet Simsek για τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και των κανόνων της αγοράς, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος.

Ο Recep Tayyip Erdogan στην προεκλογική του ομιλία στην Isparta δήλωσε «κανείς  δεν μπορεί να μας πολεμήσει με τις ισοτιμίες».

Η προσωρινή βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της οικονομίας δίνει ελπίδες στο κυβερνών κόμμα. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Mahir Ünal, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διαθέτουν, ο Erdogan  φέρεται να λαμβάνει το 54-56% των ψήφων και για τις βουλευτικές εκλογές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, πάντως, αναφέρεται σε άλλη μία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Erdogan είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Muharrem İnce.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ANDY-AR, η οποία είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης του 2017, προέβλεψε ότι η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα βγάλουν τον Ερντογάν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο με 55%….. / ΙΒΝΑ