Η Τουρκία «ψηφίζει»… ηλεκτροκίνηση

Η Τουρκία «ψηφίζει»… ηλεκτροκίνηση

Με 200 εκατομμύρια δολάρια ενισχύει την Τουρκία η Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων και της υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez, οι Δήμοι της χώρας και οι δημόσιοι οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο που προσφέρει ο τραπεζικός όμιλος ILBANK.

Στόχος είναι να περιοριστεί η ανάγκη εισαγωγής υδρογονανθράκων, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, ούτως ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί σημαντικές πιέσεις.

«Το 2017 εξοικονομήσαμε 122 εκατομμύρια δολάρια χάρη στις επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης,  γεγονός που απέτρεψε εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων» επεσήμανε ο Τούρκος αξιωματούχος, κατά την παρέμβαση του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, η οποία διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων για την ολοκλήρωση έργων βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους συναφείς τομείς έως το 2023, προκειμένου να εξοικονομηθούν χάρη σε μία σειρά παρεμβάσεων 30 δισ. δολάρια έως το 2033, γεγονός που καταγράφεται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας που ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου.

«Κατά την διάρκεια της προσπάθειας της Τουρκίας να αγκαλιάσει τους στόχους της για την ενεργειακή απόδοση, οι εισαγόμενοι πόροι θα μειωθούν σταδιακά» υπογράμμισε ο Fatih Dönmez, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλουμε σε άλλες χώρες θα παραμείνουν στις τσέπες των πολιτών μας».

Η Τουρκία επιδιώκει να «είναι πρωτοπόρος στην χρήση ηλεκτρικών κινητήρων και υβριδικών αυτοκινήτων» τόνισε τέλος ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας «καθώς η λύση της ηλεκτροκίνησης καταγράφει αυξητική τάση».

Η Τουρκία δεν θεωρείται «πλούσια» χώρα όσον αφορά την ύπαρξη στο έδαφος της ενεργειακών πόρων και κάθε νέα εισαγωγή πηγών ενέργειας επιβαρύνει απ’ευθείας την τουρκική οικονομία, όπως ανέφερε ο Fatih Dönmez, για τον λόγο αυτό «στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμες λύσεις».

Η Τουρκία θα έχει εξοικονομήσει τόση ενέργεια, ισοδύναμη με 24 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέχρι το 2023, χάρη στον νέο της ενεργειακό σχεδιασμό./IBNA