Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών λόγω του εμπάργκο για τα F-35

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών λόγω του εμπάργκο για τα F-35

Μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το προσωρινό πάγωμα εξοπλισμών προς την Τουρκία που περιλαμβάνει και τα F-35 , στον τουρκικό Τύπο αρχίζουν να γράφονται τα σενάρια της αγοράς μαχητικών από τη Ρωσία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak  έχει ως πρωτοσέλιδο ‘’μετά τους S-400 και ρωσικά μαχητικά SU”.

H εφημερίδα αναφέρει πως στην Άγκυρα αρχίζουν να συζητούν την αγορά μαητικών από τη Ρωσία. Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς S-400 καθώς οι ΗΠΑ δεν δέχονταν να πουλήσουν στην Άγκυρα τους Patriot.

Σύμφωνα με την Yeni Safak η Τουρκία χωρίς να εγκαταλείπει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με άλλες 6 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ,  εξετάζει πια το ενδεχόμενο της αγοράς του ρωσικού μαχητικούς SU-57 το οποίο είναι σε επίπεδο ανάπτυξης και όχι παραγωγής. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος η Τουρκία θα ήθελε να αγοράσει τα SU-35 τα οποία είναι σε χρήση και θεωρούνται υπερσύγχρονα και αξιόμαχα.

Πριν από 2 ημέρες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy είχε αναφερθεί στο θέμα του ενδεχόμενου της μη παράδοσης των F-35  και ο ίδιος είχε αναφέρει πως «η Τουρκία θα υποχρεωθεί να απαντήσει στο θέμα αυτό». Ουσιαστικά ο ίδιος  είχε μιλήσει για αντίποινα./ΙΒΝΑ