Η Τουρκία αποφάσισε να προσεγγίσει την Ε.Ε., σημαντικές αποφάσεις και δηλώσεις

Η Τουρκία αποφάσισε να προσεγγίσει την Ε.Ε., σημαντικές αποφάσεις και δηλώσεις

Erdogan: «Η στήριξη της Ε.Ε. και της Γερμανίας αυτή την περίοδο ήταν πολύ σημαντική»

Θετική εντύπωση προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν 4 υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την προσέγγιση στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, o υπουργός Δικαιοσύνης Αbdulhamit Gul, o υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu και ο υπουργός Οικονομικών Berat Αlbayrak, δήλωσαν πως αποφάσισαν να «επιταχύνουν τη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων», ανεξάρτητα από την πορεία της ένταξης στην Ένωση.

«Άμεσα δεν περιμένουμε να ανοίξουν νέα κεφάλαια με την Ε.Ε σχετικά με την ένταξη. Όμως, υπάρχουν σημεία που μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και το θέμα της άρσης της βίζας», δήλωσε ο Cavusoglu. Ο ίδιος υποσχέθηκε μεγαλύτερη και πιο άμεση συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε πως η τουρκική κυβέρνηση «θα αυξήσει τις εργασίες για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών».

Ο υπουργός Οικονομικών Albayrak αναφέρθηκε σε κοινή δράση Τουρκίας – E.E. στον οικονομικό τομέα.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Άγκυρα προσεγγίζει την Ε.Ε λόγω της κρίσης με τις ΗΠΑ, στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδύσεων όπως και στη δημιουργία νέου οράματος στους Τούρκους πολίτες.

Πάντως, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan, σε συνομιλία του με κομματικά στελέχη τού ΑΚP, δήλωσε πως «στην πορεία αυτή περάσαμε περιπέτειες. Όμως, είχαμε πολλές επαφές και πήραμε αρκετά μέτρα. Σε 1-2 μήνες θα συνέλθουμε. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, η στήριξη που ήρθε από τις χώρες της Ε.Ε και, κυρίως από τη Γερμανία, ήταν πάρα πολυ σημαντική»…. / IBNA