Η συμφωνία των Πρεσπών εμπνέει πλέον και τον Vucic

Η συμφωνία των Πρεσπών εμπνέει πλέον και τον Vucic

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, απέδειξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου.

Η αδιαφορία που εκδηλώνονταν  μέχρι πρόσφατα στη Σερβία για την σχετική συμφωνία όσο και η υποβάθμιση της αξίας της με σχόλια του τύπου «Ε δεν έγινε και τίποτα συνταρακτικό» που είχε εκστομίσει ο ΥΠΕΞ Ivica Dacic όταν υπεγράφη, δεν χαρακτηρίζουν πλέον την συμπεριφορά του Βελιγραδίου.

Η σερβική πολιτική ηγεσία φαίνεται να έχει αναθεωρήσει τη στάση της και αυτό έγινε σαφές μετά την συνάντηση Τσίπρα – Vucic στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η αναφορά, σε θετικό τόνο, από τον Vucic στην συμφωνία των Πρεσπών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέπληξε του ντόπιους δημοσιογράφους που είχαν συνηθίσει να ακούνε τον πρόεδρο της Σερβίας να εκφέρεται αρνητικά για την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔ της Μακεδονίας.

«Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί η συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Αυτό θα σήμαινε ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γίνεται ένα είδος γέφυρας μεταξύ της Σερβίας και την Ελλάδας που σημαίνει και περαιτέρω προσέγγιση Βελιγραδίου –Αθήνας» επισήμανε ο κ. Vucic.

Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της Σερβίας αμφισβητούσε την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος στην πΓΔ της Μακεδονίας ενώ νωρίτερα ακόμη και το περιεχόμενο της, τότε αποτελεί σίγουρα σοβαρή εξέλιξη η άποψη που εξέφρασε εχθές.

Πιθανότατα σ αυτό συνέβαλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι η συνταγή της επιτυχίας των συνομιλιών με την πΓΔ της Μακεδονίας ήταν η επιμονή, η βούληση για συμβιβασμό και η συναίσθηση ότι αυτό σημαίνει και απώλειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Vucic να επιδείξει αποφασιστικότητα και επιμονή στον διάλογο με την Πρίστινα. Το ζήτημα του Κοσσόβου αν και δεν έχει καμία σχέση με το ονοματολογικό της πΓΔ της Μακεδονίας αποτελεί διένεξη που επίσης απαιτεί συμβιβασμό.

Ο Vucic κατανοεί αυτήν την ανάγκη ενώ η στήριξη που έλαβε πριν από μία εβδομάδα  από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump θεωρείται ευκαιρία για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού.

Με την  αλλαγή στάσης για την συμφωνία των Πρεσπών και την αποδοχή της ως πρότυπο ο Vucic προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη στη Σερβία που στην πλειοψηφία της τάσσεται κατά του συμβιβασμού με τους Αλβανούς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δηλώνει απαισιόδοξος για την θετική έκβαση της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος του Κοσσόβου.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι ανάλογη απαισιοδοξία επικρατούσε και όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔ της Μακεδονίας για το όνομα και στο τέλος επετεύχθη συμφωνία../ΙΒΝΑ

Φωτόγραφίες: IBNA/Mladen Dragojlović