Η συμφωνία περιαγωγής μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο

Η συμφωνία περιαγωγής μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο

Φαίνεται ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ετοιμάζονται να υπογράψουν ακόμα μια συμφωνία. Αυτή τη φορά αφορά την περιαγωγή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο. Αυτό ανακοινώθηκε από τον συντονιστή και για τις δύο κυβερνήσεις, Fatmir Limaj.

“Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να εφαρμόσει τη συμφωνία περιαγωγής και νομίζω ότι οι αρχές στα Τίρανα θα λάβουν σύντομα αυτή την απόφαση. Είμαι βέβαιος ότι και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν από τη συμφωνία περιαγωγής τον Μάιο”, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, o Limaj είπε επίσης ότι μόλις τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία, οι χώρες αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αναγνώρισης των αδειών οδήγησης και στις δύο χώρες.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ο ανώτερος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου λέει ότι οι δύο χώρες είναι διαιρεμένες ως προς αυτό, επειδή πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να καταργήσουν τα τιμολόγια περιαγωγής προκειμένου να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών των χωρών αυτών.

Το μέτρο αυτό θα ευνοήσει σίγουρα τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που έρχονται στην Αλβανία για να περάσουν τις διακοπές τους, αλλά και πολλοί Αλβανοί επιχειρηματίες που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο για επιχειρηματικούς λόγους. «Από τις 80 συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες, ένα μέρος από αυτές δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Τώρα παρακολουθούμε αυτές τις συμφωνίες για να δούμε γιατί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί», δήλωσε ο Limaj. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δυνατόν να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν αποφασιστεί από τις δύο κυβερνήσεις μέσω των κοινών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. «Πολλές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί, αλλά λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και αμέλειας, δεν είναι πάντοτε δυνατό να υλοποιηθούν αυτές οι συμφωνίες», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να είναι μόνο το πρώτο βήμα, διότι σε δύο χρόνια η Αλβανία αναμένεται να καταργήσει όλες τις χρεώσεις περιαγωγής με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρόγραμμα αυτό που εγκαινιάστηκε από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθεί το 2021./IBNA