Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά στη Βουλή.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά στη Βουλή.

Η συζήτηση αρχίζει σήμερα στο κοινοβούλιο, που θα κορυφωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ.

Όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός έχει βρει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση διαφωνώντας ως προς τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο Καμμένος διέγραψε τους υπουργούς Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη από το κόμμα του, αφού ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανέφεραν ότι οι υπουργοί που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα και διατήρησαν τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση του Πάνο Καμμένου “έλαβαν πολιτικά ανταλλάγματα”.

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να λάβει τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών Κατερίνα Παπακώστα, των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρη, τον βουλευτή Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη και των Κουντουρά και Κόκκαλη.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση ANT1 τη Δευτέρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η διάλυση του συνασπισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων -ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα “σκηνοθετημένο διαζύγιο” που επιτρέπει τόσο στον Τσίπρα όσο και στον Καμμένο να “πάρουν το δρόμο” τους.

“Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να υπάρχει. [Τα δύο μέρη] έχουν μόλις συγχωνευθεί. Ωστόσο, η νοοτροπία τους, η οποία οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή πτώση, θα μας επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα », υποστήριξε ο Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ανασχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο για να ανταμείψει ορισμένους από τους βουλευτές που του έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης. Αναμένεται επίσης να καλωσορίσει τους Βουλευτές που τον υποστηρίζουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι φήμες έχουν ωθήσει την αντιπολίτευση να μιλήσει για μια “συνονθύλευμα” κυβέρνηση που συγκεντρώθηκε “κάτω από το τραπέζι” ./ IBNA