Η στρατηγική “εξόδου” της Ελλάδας στις αγορές το 2019

Η στρατηγική “εξόδου” της Ελλάδας στις αγορές το 2019

Αλλαγή στην τακτική για τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πραγματοποιεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθότι δεν αναμένεται να ανακοινώσει συνολικό σχεδιασμό “εξόδων” για το 2019. Επί της ουσίας, θα κληθεί να ενημερώσει του υποψήφιους επενδυτές, μέσω επιστολής, ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για έκδοση ομολόγων.

Φυσικά, η πρόθεση παραμένει να υπάρξει μια “κίνηση” εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, εφόσον οι συνθήκες το ευνοήσουν, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρχει σαφής δέσμευση, καθώς η ρευστότητα που επικρατεί στις αγορές είναι δεδομένη και σχετίζεται και με το τι συμβαίνει εντός Ευρωζώνης, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία ή το Brexit, αλλά και με το τι συνέβαινε στη γύρω περιοχή, όπως στην Τουρκία προ μηνών.

Προσιτές τιμές ομολόγων

Ενδεικτικό των ευρύτερων προβλημάτων που συντηρούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι το γεγονός ότι η εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες οδήγησε σε ράλι τους ιταλικούς τίτλους, με κάθετη πτώση των αποδόσεων, όταν οι ελληνικοί τίτλοι αντέδρασαν πιο συγκρατημένα. Ωστόσο, δεν υφίσταται απαγορευτική “τιμή” στα ελληνικά ομόλογα. Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού των χρόνων της ευημερίας 2002 – 2008, “ο μέσος όρος του δεκαετούς επιτοκίου δανεισμού την περίοδο 2002 – 2008 ήταν 4,36%. Ο μέσος όρος του δεκαετούς επιτοκίου δανεισμού τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018 ήταν 4,18%, χαμηλότερο ή εν πάση περιπτώσει αντίστοιχο με το επιτόκιο δανεισμού όταν το επιτόκιο δανεισμού δεν ήταν καν πρόβλημα, δεν ήταν καν είδηση”.

Υπάρχει και το “μαξιλάρι”

Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι όσο εξαλείφονται οι αναταράξεις από εξωγενείς παράγοντες και όσο εδραιώνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο πιστοποιείται από πλήθος οικονομικών δεικτών, τόσο θα πλησιάζει η έξοδος της χώρας στις αγορές. Μάλιστα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όσο θα κυλά ο χρόνος, τόσο πιο ευνοϊκές θα γίνονται οι συνθήκες τόσο σε μικροσκοπικό όσο και σε μακροσκοπικό επίπεδο.

Άλλωστε, υπάρχει και το “μαξιλάρι” των 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο προσφέρεται για εύρος χρήσεων. Μόνο η ύπαρξή του μπορεί να κρατήσει με ασφάλεια τη χώρα εκτός αγορών για τουλάχιστον μια διετία. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το “ρολάρισμα” τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων (βραχυχρόνιος δανεισμός), τότε η έξοδος θα μπορούσε να αποφευχθεί για τέσσερα χρόνια.

Προφανώς, το παραπάνω δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, αλλά δείχνει ότι η χώρα δεν κινείται σε αχαρτογράφητα νερά./IBNA