Η στατιστική και η οικονομική πραγματικότητα για την Ελλάδα του 2018

Η στατιστική και η οικονομική πραγματικότητα για την Ελλάδα του 2018

Μπορεί η στατιστική και οι αριθμοί να μην λένε πάντα όλη την αλήθεια, όπως ισχυρίζονται πολλοί, ωστόσο μπορούν να αποτυπώσουν σε υψηλή ευκρίνεια μέρος της πραγματικότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Έχει χυθεί άπειρη ποσότητα μελανιού για το πώς θα ήταν η κατάσταση από το 2015, εάν δε συνέβαινε αλλαγή στο κυβερνητικό “τιμόνι” της χώρας, και άλλο τόσο για το αν το 2018 είναι χειρότερο, από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, σε σχέση με το 2014.

Πολλές φορές τα στατιστικά στοιχεία έρχονται να προσεγγίσουν την πραγματικότητα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, οι περίπου 350.00 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί κατά την τελευταία τριετία, αποτελούν ένα απτό – ρεαλιστικό στοιχείο, το οποίο δεν αναφέρεται σε χρηματικές μονάδες, αλλά σε ανθρώπινες. Άλλωστε μια σύγκριση των ποσοστών ανεργίας μεταξύ 2014 και 2018 αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο το παραπάνω.

Δεν είναι ίδια όλα τα μέτρα

Το δίχως άλλο, το ύψος των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τριών Μνημονίων δείχνει τη στόχευση της κάθε κυβέρνησης. Κατά την πενταετία 2010-2014, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έλαβαν 65 δισ. ευρώ αρνητικά μέτρα και 0  θετικά, όταν στην περίοδο 2015-2019 λαμβάνονται θετικά μέτρα πάνω από 3,6 δισ., ενώ κατά τη διάρκεια του τρίτου Μνημονίου τα αρνητικά μέτρα ήταν 9,93 δισ. ευρώ. Και μάλιστα η στόχευση των θετικών μέτρων, είτε υπό τη μορφή κοινωνικών μερισμάτων κατά την τελευταία τριετία είτε με τη μορφή μόνιμων φοροελαφρύνσεων και αυξήσεων στις κοινωνικές δαπάνες που αφορούν το 2019, αφορούν τα αποκαλούμενα μικρά και μεσαία οικονομικά στρώματα, τα οποία έφεραν το κύριο “βάρος” της κρίσης.

Το δίχως άλλο, η σημερινή κατάσταση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μοιάζει βελτιωμένη σε σχέση με το 2014 και αυτό καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους προοιωνίζονται την καλυτέρευση της πραγματικής ζωής και κυρίως των κοινωνικών ομάδων που το έχουν περισσότερο ανάγκη./IBNA