Η Ρουμανία μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η Ρουμανία μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, είναι όμως ακόμη πιο σημαντικά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς εμπλουτίζουν τις πηγές τροφοδοσίας τής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής OMV, Reiner Seele, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, υποστήριξε τα παραπάνω. Επιπλέον, διευκρίνισε, επίσης, το γιατί η εταιρεία έλαβε την απόφαση να αναβάλει για ένα χρόνο την εμπλοκή της στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εντός της δικαιοδοσίας της Ρουμανίας. Ο Seele ανέφερε ότι πάρθηκε, εξαιτίας της (πρόσφατης) επιλογής (-απόφασης) τής ρουμανικής κυβέρνησης να υποχρεώσει τους επενδυτές να διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά τη μισή παραγωγή φυσικού αερίου.

«Θεωρώ ότι το Βουκουρέστι επιθυμεί να δημιουργήσει το πλαίσιο, το οποίο θα είναι επαρκές για τους επενδυτές. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει. Η όλη διαδικασία παίρνει χρόνο» σημείωσε ο Reiner Seele.

Η αυστριακή OMV – όπως έκανε γνωστό ο ίδιος- αυτήν τη στιγμή επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες παραμέτρους, τις οποίες οι επενδυτές μπορούν να αποδεχθούν. Ωστόσο, όλοι αναμένουν το τελικό νομοσχέδιο, προτού λάβουν την όποια απόφαση.

«Το φυσικό αέριο το χρειάζεται η Ρουμανία, η ανάγκη όμως είναι μεγαλύτερη όσον αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι τεράστιο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Ρουμανίας, των επενδυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επενδύσουμε σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Reiner Seele…. / IBNA