Η πώληση του ΔΕΣΦΑ και ο «Κάθετος Διάδρομος»

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ και ο «Κάθετος Διάδρομος»

Νέος γύρος βελτιωμένων προσφορών αναμένεται τελικά να ακολουθήσει προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε σήμερα και τους δύο διεκδικητές να βελτιώσουν τα αρχικώς προσφερόμενα τιμήματα, έπειτα από την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που είχαν υποβάλει οι δύο κοινοπραξίες στις 16 Φεβρουαρίου, όταν και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες:

  • Snam (Ιταλία) – Fluxys (Βέλγιο) – Enagas (Ισπανία)
  • Reganosa (Ισπανία) – Transgaz (Ρουμανία) – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε ό,τι αφορά το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ που διατίθεται προς πώληση, 31% είναι η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% των ΕΛΠΕ.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 16 Φεβρουαρίου, το Ταμείο αξιολόγησε ενδελεχώς όλες τις τεχνικές παραμέτρους των φακέλων των υποψηφίων, εξετάζοντας μάλιστα κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα, δηλαδή συνολικά έξι εταιρείες.

Όπως προβλέπει η διαδικασία αν οι δύο προσφορές έχουν διαφορά μεγαλύτερη του 15% τότε ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί απευθείας στο σχήμα με το υψηλότερο τίμημα.

Στόχος είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο οποιασδήποτε μελλοντικής εμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να δημιουργούσε προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ιδίως έπειτα από το «ναυάγιο» κατά την προσπάθεια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στο Αζερμπαϊτζάν προ διετίας.

Ο «Κάθετος Διάδρομος»

Η διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ αποκτά ενδιαφέρον καθώς ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου».

Τον Σεπτέμβρη 2017, ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στην σύσταση δύο νέων ομάδων εργασίας για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας και την αντίστροφη ροή στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών, μαζί με τους ομόλογούς του διαχειριστές των τεσσάρων αυτών χωρών, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2017 υπεγράφη στο Βουκουρέστι το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την προώθηση του «Καθέτου Διαδρόμου» μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των ομολόγων του διαχειριστών Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), Ρουμανίας (Transgaz), Ουγγαρίας (FGSZ), καθώς και της κοινοπραξίας ICGB AD, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, ενώ τον Σεπτέμβρη 2016 υπεγράφη στην Βουδαπέστη ανάλογο Σύμφωνο Κατανόησης (ΜοU) μεταξύ των διαχειριστών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz) και της Ουκρανίας (Uktransgaz)…. / IBNA