Η προστασία των αδύναμων νοικοκυριών προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η προστασία των αδύναμων νοικοκυριών προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας εργάζεται εντατικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς έως το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί το νέο πλαίσιο προστασίας.  Η δυνατότητα υπαγωγής στο σημερινό καθεστώς, τον λεγόμενο “νόμο Κατσέλη”, εκπνέει στις 31/12.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα επικρατέστερα “μοντέλα” είναι αυτό της Κύπρου. Το επονομαζόμενο πρόγραμμα “Εστία” που εφαρμόζεται στην Κύπρο περιλαμβάνει κούρεμα του στεγαστικού δανείου και κρατική επιδότηση στο 1/3 της δόσης.

Την ίδια ώρα  οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους εποπτικούς μηχανισμούς για την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ο SSM  ζητά να μειωθεί σημαντικά το όριο προστασίας που σήμερα είναι από 180.000 για τον άγαμο έως 220.000 για τον έγγαμο.

Κεντρικός στόχος της Αθήνας είναι διασφάλιση της προστασίας των αδύναμων νοικοκυριών και ταυτόχρονα ο εντοπισμός εκείνων που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνεια τους αλλά δεν το κάνουν. Άλλωστε τα “κόκκινα δάνεια” αποτελούν μια εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την Ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

“Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού  Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη που έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας των τραπεζών.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες συνεχίζονται ενώ σε κάθε περίπτωση εντός του Δεκεμβρίου θα έχει καταλήξει η μορφή και το περιεχόμενο του νέου νόμου για την προστασία των αδύναμων νοικοκυριών./ΙΒΝΑ