“Η Πρίστινα είναι ένα βήμα μπροστά από το Βελιγράδι”

“Η Πρίστινα είναι ένα βήμα μπροστά από το Βελιγράδι”

Τις αντιδράσεις Σέρβων αξιωματούχων προκάλεσε η απόφαση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου να υιοθετήσει πλατφόρμα διαλόγου με το Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic συγκάλεσε «επείγουσα» σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας – μία ημέρα μετά την απόφαση της Πρίστινα την Πέμπτη. Ο Επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Marko Djuric, δήλωσε ότι η κίνηση της Πρίστινα «θα μπορούσε να είναι το τελειωτικό πλήγμα στο διάλογο» με το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον Djuric, η Πρίστινα «έχει αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι», από την πλευρά της, ο διάλογος έχει τελειώσει. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Πρίστινα δεν εκπλήρωσε ποτέ τη δέσμευσή της όσον αφορά τη δημιουργία Κοινότητας Σερβικών Δήμων, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία των Βρυξελλών του 2013.

Ένα ακόμη πλήγμα για το διάλογο ήταν η επιβολή τελωνειακών δασμών στα σερβικά αγαθά το 2018, δήλωσε ο Djuric, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω δασμοί έχουν καταδικαστεί από την ΕΕ, ως μια «μη πολιτισμένη» κίνηση.

«Με αυτό το τελευταίο πλήγμα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό είναι το τέλος του διαλόγου», κατέληξε.

Ο Djuric ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Vucic προειδοποίησε την  Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini, ότι η Πρίστινα θα μπορούσε να υιοθετήσει την πλατφόρμα. «Και τώρα, με την υιοθέτηση αυτού του νόμου κατά του διαλόγου, της ειρήνης και του μέλλοντος, η μόνη απάντηση αυτών των ανθρώπων (ΕΕ) είναι η σιωπή», συνέχισε.

Ο Djuric ανέδειξε τα αιτήματα της Πρίστινα για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και καταβολή αποζημιώσεων πολέμου, τα οποία αποτελούν τμήματα της πλατφόρμας, που δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τη Σερβία.

Την ίδια στιγμή, ο Dusan Janjic (φωτογραφία), επικεφαλής του Φόρουμ για τις Εθνοτικές Σχέσεις, δήλωσε ότι η Πρίστινα βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» από το Βελιγράδι, μετά την υιοθέτηση της πλατφόρμας. Η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το λόγο για τον οποίο δεν έχει καταρτίσει παρόμοιο έγγραφο, δήλωσε ο Janjic στο πρακτορείο ειδήσεων Beta.

«Από την πλευρά των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, η Πρίστινα έχει σήμερα σημαντικό πλεονέκτημα», εξήγησε ο Janjic, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση του εγγράφου ήταν υποχρέωση που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Πλέον, η πολιτική πλατφόρμα της Πρίστινα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο… και υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, το Βελιγράδι δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα», κατέληξε ο Janjic./ΙΒΝΑ