Η νευρικότητα της Άγκυρας για Afrin και τους 8 Τούρκους στην Ελλάδα

Η νευρικότητα της Άγκυρας για Afrin και τους 8 Τούρκους στην Ελλάδα

Νευρικότητα επικρατεί στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων στο Afrin με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει διαδοχικές ομιλίες και να μιλά ακόμα και για  πιθανότητα ξεσπάσματος Γ᾽ Παγκόσμιου πολέμου.

Παράλληλα στον τουρκικό Τύπο δόθηκαν εικόνες που υποστηρίζεται πως δείχνουν τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα,  να διαφέυγουν την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 και να κρατούν όπλα.

«Μην παθιάζεστε χωρίς λόγο, από το Afrin θα βγούμε όταν τελειώσει η δουλειά μας» δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο ενέκρινε ψήφισμα καταδικάζοντας την επιχείρηση της Τουρκίας στο Άφριν.

Ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε συλλόγους αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, δήλωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ή θα ζητήσει να σταματήσει η επιχείρηση της Τουρκίας στο Afrin, η Τουρκία βάζει από το ένα αφτί και βγάζει από το άλλο αυτά που της λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο  Υπουργός Ε.Ε. Omer Celik ανέφερε πως  ‘ενέκριναν ένα ψήφισμα χωρίς όραμα και χωρίς γνώση”.  Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκαλεί έκπληξη και δείχνει πόσο μακριά είναι από τα γεγονότα της Συρίας».

Ο Erdogan στην ομιλία του προς τους ιατρούς το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε πως  υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. «Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία, γεγονός που στρέφεται κατά της Ρωσίας και μπορεί να γίνει η αιτία για να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, όπου υπάρχουν και δυνάμεις και της Ρωσίας και του Ιράν» ανέφερε ο ίδιος χωρίς να κατακρίνει τη στρατιωτική παρουσία των χωρών αυτών στη Συρία. Ο ίδιος τόνισε πως «ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Στην Άγκυρα υπάρχουν πάντως προσδοκίες της κατάληψης του Αφρίν σε σύντομο χρονικό διάστημα γεγονός που θα ενισχύσει την πολιτική θέση του τούρκου προέδρου.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον λόγω της αλλαγής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Cavusoglu είχε δηλώσει ότι ελπίζει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, «θα πρέπει να σεβαστεί την Τουρκία μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην Συρία, αλλά κι άλλα ζητήματα».

Βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είδε το φως της δημοσιότητας. Το βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή  δείχνει τους αξιωματικούς στους διαδρόμους της βάσης τους στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 15ης ης Ιουλίου,  και να κρατούν πιστόλια μέσα στη βάση. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι εικόνες αυτές δείχνουν πως οι 8 δεν συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης τραυματιών  όπως υποστήριζαν.

Στις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν υπάρχουν πλάνα από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο στρατόπεδο μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν εκδικαστεί το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.  Πριν δύο μήνες ο τούρκος υφυπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε την Αθήνα και παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή νέα στοιχεία για τους οκτώ αξιωματικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που το αίτημα έκδοσης θα εξεταστεί για άλλη μια φορά.

Η Άγκυρα ζητά την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, καθώς υποστηρίζει ότι εμπλέκονταν ενεργά στο πραξικόπημα. Οι αξιωματικοί  που η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου , και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τελεσίδικα ότι οι οκτώ δεν δύναται να εκδοθούν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και να μην λάβουν δίκαιη δίκη χωρίς να μπει στην ουσία της εκδίκασης.

Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών καθώς υποστηρίζει πως όλοι τους είχαν ενεργό ρόλο τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλους  Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και κατηγορούνται για σχέσεις με το ισλαμικό τάγμα Gulen που η Τουρκία το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση (FETO). Η Τουρκία ζητά την έκδοση τους για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση, ενώ για τους 8 υποστηρίζει την άμεση εμπλοκή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Erdogan./ΙΒΝΑ