Η νέα πρωτοβουλία Κοτζιά V4B4plus ξεκινά στο Σούνιο στις 11 Μαΐου

Η νέα πρωτοβουλία Κοτζιά V4B4plus ξεκινά στο Σούνιο στις 11 Μαΐου

Ακόμα ένα σχήμα μορφοποιημένης συνεργασίας, άλλη μια πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, λαμβάνει χώρα στο Σούνιο της Αττικής στις 11 Μαΐου 2018, όπου θα συνέλθει η 2η Υπουργική Συνάντηση των χωρών του Visegrad, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία καθώς και των Βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας.

Η 1η Υπουργική Συνάντηση V4B4 κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα ΥΠΕΞ και του Ούγγρου ομολόγου του έλαβε χώρα στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στη Βουδαπέστη, όπου οι συζητήσεις εστιάστηκαν στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και σε θέματα ενέργειας.

Στη 2η V4B4  έχουν, επίσης, προσκληθεί να συμμετάσχουν ως παρατηρητές κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και η Σλοβενία και η Κύπρος, επεκτείνοντας ούτως το σχήμα σε V4+B4plus. Στόχος είναι να διευρυνθεί η συζήτηση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά,  ώστε να συμπεριλάβει όλες τις απόψεις επί θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή από την Κεντρική/ Ανατολική Ευρώπη έως την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο ως προς τις προκλήσεις του παρόντος, όσο και ως προς τις προοπτικές του μέλλοντος.

Συγκρατώντας τον πυρήνα της θεματολογίας της πρώτης συνάντησης στην Βουδαπέστη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το περιεχόμενό της θα εμπλουτιστεί και θα αναβαθμιστεί από την συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, στοχεύοντας σε μία σύνθετη οριζόντια πολιτική και επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων που θα αποφέρει καινοτόμες προτάσεις και ιδέες.

Ενόψει, εξάλλου, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαΐου, στην θεματολογία της συνάντησης εντάσσεται και η Διεύρυνση της ΕΕ, ενώ η συμμετοχή και υποψηφίων χωρών σε ένα διευρυμένο σχήμα αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι χώρες αυτές να εκφράσουν την δική τους άποψη και θεώρηση των πραγμάτων.

Η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ και οι πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, ιδίως όσον αφορά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν μία πολύ θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή. Η γεωγραφική διάταξη των χωρών της Ανατολικής/ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προοιωνίζει τον σημαντικό ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν ως ενεργειακοί κόμβοι και υφίστανται διευρυμένα περιθώρια και δυνατότητες σχετικής συνεργασίας και επεξεργασίας κοινών σχεδιασμών. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και δικτύων για τις μεταφορές, η ενισχυμένη συνδεσιμότητα που συνεπάγεται η διαμόρφωση νέων ενεργειακών δρόμων περιφερειακής και διαπεριφερειακής ακτίνας αποτελεί, εξάλλου, μοχλό ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα συνεχίζει την διεύρυνση των συνεργασιών της στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας τον ηγετικό της ρόλο τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ΕΕ αλλά και την περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις πρωτοβουλίες των τριμερών κι όχι μόνο συνεργασιών. /IBNA