Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζει τα ονόματα 136 θεσμών στη χώρα

Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζει τα ονόματα 136 θεσμών στη χώρα

Η κυβέρνηση στα Σκόπια αποφάσισε να αλλάξει τα ονόματα 136 κρατικών θεσμών, αφαιρώντας το τμήμα «Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ορισμένα από αυτά τα ιδρύματα θα φέρουν το πρόθεμα “βόρεια”, ενώ άλλα θα φέρουν το πρόθεμα “εθνικό”, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, η προεδρία, τα υπουργεία, τα δικαστήρια, οι κρατικές τράπεζες θα συμπεριλάβουν τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η φιλαρμονική ορχήστρα θα μετονομαστεί επίσης. Το τμήμα “Μακεδονίας” θα αντικατασταθεί από το τμήμα “Εθνικό”. Το ίδιο θα γίνει και με την Όπερα. Εν τω μεταξύ, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ονομαστεί “Εθνική Ραδιοφωνία Σκοπίων”.

«Τα θεσμικά όργανα της χώρας θα αλλάξουν τα ονόματά τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη συνήθη διοικητική πρακτική και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλες οι διατάξεις της συμφωνίας θα γίνουν σεβαστές», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας Nikola Dimitrov.

Όσον αφορά το όνομα της Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ο Dimitrov δήλωσε ότι πρόκειται για κρατικό θεσμό, αλλά δεδομένου ότι έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, είπε ότι θα βρεθεί μία κατάλληλη λύση και γι’ αυτό.

Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αλλάζει επίσης τις προσωπικές ταυτότητες και τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν νέα έγγραφα. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει αλλάξει είναι η σηματοδότηση στα σημεία διέλευσης των συνόρων για να αντικατοπτρίζουν το νέο όνομα της χώρας, τη Βόρεια Μακεδονία./IBNA