Η Ιταλία στηρίζει την αναβίωση του αγωγού «South Stream»;

Η Ιταλία στηρίζει την αναβίωση του αγωγού «South Stream»;

«Σύμπνοια» απόψεων ως προς το μέλλον της κοινής τους συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας διαπίστωσαν ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ρωσία, Pasquale Terracciano, στην χθεσινή τους συνάντηση στην Μόσχα.

Η Ιταλία, η οποία επί του παρόντος, είναι ο τρίτος πιο σημαντικός εταίρος της Gazprom στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, οι εξαγωγές ρώσικου φυσικού αερίου προς την Ιταλία αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο (Μάρτης 2017-Μάρτης 2018) κατά 99%, φαίνεται πως επιζητά την πιο ενεργή της συμμετοχή στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, μέσω της Snam, η έντονη δραστηριότητα της ΕΝΙ στην Αίγυπτο και την Κύπρο και η στήριξη διαφορετικών επιλογών τροφοδοσίας, με αφετηρία είτε το Αζερμπαϊτζάν, είτε την Ρωσία, της ιταλικής ενεργειακής βιομηχανίας με φυσικό αέριο.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να αναβιώσει τον λεγόμενο αγωγό «South Stream» για την εξαγωγή στην Ευρώπη πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού TurkStream, υπό την Μαύρη Θάλασσα, φαίνεται πως βρίσκει την θετική ανταπόκριση της Ρώμης.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Alexey Miller, ενημέρωσε τον Ιταλό αξιωματούχο, Pasquale Terracciano, για την πρόοδο των εργασιών, καθώς έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Το δεύτερο σκέλος του αγωγού στο μεταξύ αναμένεται να μεταφέρει στην Ευρώπη επιπλέον 15.75 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Η συνεργασία της Gazprom με τις ιταλικές Eni και Edison φαίνεται πως ενισχύεται σταθερά.

Ειδικότερα, η Gazprom και η Eni έχουν υπογράψει από τον Μάρτη 2017 μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ενώ τον Ιούνιο 2017 η Gazprom, η Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ δεσμεύθηκαν στην Αγία Πετρούπολη για την υλοποίηση μίας νότιας διαδρομής και του αγωγού Southeast European Pipeline προκειμένου το ρώσικο φυσικό αέριο να καταλήξει στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και της επέκτασης του, του αγωγού Poseidon, από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία.

Ίσως ο Martin Wolf, αναλυτής των Financial Times, να έχει πράγματι δίκιο.

Με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου FT Commodities Global Summit στην Λωζάννη δήλωσε χθες ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι γεωπολιτικές εντάσεις ουδέποτε επηρέασαν τις σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας ανάμεσα στην Δύση και στην Ανατολή….. / IBNA